Aceite de pimentón (olijfolie op basis van pimentón)
Deze olie is bijzonder lekker over een salade. Mocht je heel veel van knoflook houden dan kun je altijd meer knoflook toevoegen aan de olie. Door de toevoeging van pimentón aan de olijfolie krijg je een mooie rode kleur. En de geur en smaak van dit oliemengsel zijn heerlijk.
Aceite de pimentón
1 à 2 theelepels pimentón
3 knoflooktenen
2 takjes rozemarijn
schil van 1 sinaasappel
olijfolie (ongeveer 200 ml)
Pel de knoflook en snij deze in flinterdunne plakjes. Verwarm de olijfolie in een pan en voeg hieraan de plakjes knoflook toe. Zodra de knoflook begint te dansen in de olie, haal je de pan van het vuur en doe je de pimentón erbij. Roer alles goed door elkaar. Haal de schil van een sinaasappel en de naalden van de rozemarijntakjes. Doe de losse schillen en takjes bij de olie en knoflook. Laat de smaak een aantal uur goed intrekken en bewaar in een glazen potje op kamertemperatuur.
Dit recept kwam ik tegen op Robin Food TV in combinatie met een koud bloemkoolsoepje. Hieraan werd een paar druppels van deze olie toegevoegd. Ik heb hem echter gebruikt voor een salade in combinatie met sherryazijn.