Gevulde tomaten met rijst en linzen (tomates rellenos con arroz y lentejas)
Gevulde tomaten met rijst en linzen (tomates rellenos con arroz y lentejas).
Opnieuw een receptje waar ik restjes uit mijn koelkast in heb verwerkt en daarmee werd het dus het onderstaande recept: gevulde tomaten met rijst en linzen.
Ik had nog wat gekookte groene linzen en wat rode rijst uit de Camarque over. En op de boerenmarkt op de Noordermarkt had ik van die prachtige en lekkere coeur de boeuf tomaten gekocht.
Het was alweer een tijdje geleden dat ik gevulde tomaten had gemaakt. Altijd erg lekker vind ik zelf. Dus waarom die prachtige tomaten dan niet gebruiken met mijn restjes dacht ik. Samen met een sofrito en kappertjes heb ik de rijst en linzen opgewarmd en de tomaten hiermee gevuld.
Ontzettend lekker en een vullende maaltijd, zeker als je een keer een dagje geen vlees wil eten.
Gevulde tomaten met rijst en linzen – Tomates rellenos con arroz y lentejas
(voor 2 personen)
4 grote vleestomaten
kopje gekookte rijst
kopje gekookte linzen
1/2 ui, gesnipperd
1 klein knoflookteentje, fijngesneden
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel korianderzaad, gekneusd in een vijzel
theelepel gedroogde tijm
flinke eetlepel kappertjes
5 fijngesneden basilicum blaadjes
olijfolie
Snij het kapje van de tomaat en hol hem voorzichtig uit met een lepeltje. Bewaar de kapjes en het vruchtvlees en snij de laatste nog in kleine stukjes.
Bestrooi de holtes van de tomaten met wat peper en zout.
Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en smoor hierin de ui tot deze zacht is. Voeg de knoflook toe en als deze begint te ruiken de gerookte paprika, koriander en tijm.
Roer alles goed om en voeg de tomatenstukjes toe. Laat 10 minuten zachtjes bakken tot het een soort van marmelade is geworden.
Verwarm ondertussen de oven op 180 ºC.
Zet het vuur iets hoger en voeg kappertjes, rijst en linzen toe en warm alles door. Breng op smaak met peper en zout en meng de basilicum blaadjes erdoor.
Haal de pan van het vuur en vul hiermee de tomaten. Zet het kapje er weer op en leg de tomaten in met olie ingevette ovenschaal.
Druppel nog wat olijfolie over de tomaten en zet 15 minuten in de oven.
Serveer direct.