Vijgentaart met lavendel en tijm
Vijgentaart met lavendel en tijm – tarta de higos con lavanda y tomillo.
Na een ontzettend mooie nazomer, waar ik zo vreselijk van genoten heb, gaan we nu toch echt de herfst tegemoet.
Helaas zullen jullie de komende weken de recepten even moeten missen, want ik ga op vakantie.
Maar voordat ik dat doe, heb ik deze geweldig lekkere vijgentaart gebakken die ik met jullie wil delen. Het is nu vijgentijd en dat laat ik niet aan mij voorbij gaan.
Als ze een beetje betaalbaar zijn eet ik ze zoveel mogelijk en droom dan van een eigen vijgenboom die dan tjokvol vijgen zit……
Het idee voor deze vijgentaart met lavendel en tijm zag ik het Spaanse kooktijdschrift Hola en heb het zodanig aangepast dat er weinig meer van het originele recept is overgebleven.
Het deeg heb ik verrijkt met lavendelbloemen. Mocht je er niet van houden kun je er tijm voor gebruiken. Maar de subtiele smaak van lavendel vond ik ontzettend goed passen bij de vulling van vijgen, amandelmeel, tijm en noten.
Een mooie en lekkere herfstachtige taart die best wel machtig is maar super lekker.
Vijgentaart met lavendel en tijm – Tarta de higos con lavanda y tomillo
voor het deeg:
270 gram bloem
2 kleine eieren
125 gram roomboter op kamertemperatuur
3 afgestreken eetlepels suiker
1 afgestreken theelepel lavendelbloemen
snuf zout
10 kleine of 6 grote rijpe vijgen, doormidden gesneden
80 gram amandelmeel
2 eieren en 1 eidooier
2 eetlepels honing
merg van 1 vanille stokje
150 ml slagroom
1 eetlepel (verse) tijmblaadjes
handvol walnoten en hazelnoten, grofgehakt
4 eetlepels abrikozenjam
springvorm van 22 cm
Klop roomboter samen met de suiker met behulp van een garde een aantal minuten los. Kluts de eieren en meng deze met de roomboter tot een samenhangend geheel.
Zeef de bloem boven het roomboter mengsel, voeg een snuf zout toe en de lavendelbloemen. Meng met je handen tot een samenhangend deeg en vorm een bal. Mocht het deeg teveel plakken voeg dan wat bloem toe. Wikkel in huishoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
Rooster ondertussen de walnoten en hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen.
Verwarm de oven op 180ºC.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een grote ronde lap en bekleed een ingevette taartvorm met het deeg. Maak een rand die ongeveer 2 a 3 cm hoog is. Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg een vel bakpapier op het deeg met daarop bakbonen. Zet 10 minuten in de oven.
Meng ondertussen in een kom het amandelmeel, de honing, de vanille, slagroom en de eieren door elkaar en voeg de helft van de noten en tijm toe.
Verwijder de bakbonen en het bakpapier van het deeg en schenk het amandelmeel mengsel in de taart.
Decoreer met de vijg helften, met de snijkant naar boven, en zet 25 tot 35 minuten terug in de oven tot de taart mooi bruin en gaar is. Mocht het in het midden nog te zacht en bleek zijn, verlaag de oven naar 160ºC en bak nog 10 minuten.
Haal de taart uit de oven en kwast de abrikozenjam over de taart. Laat de taart afkoelen in de springvorm.
Bestrooi voor het serveren met de overige noten en tijm en eventueel nog wat lavendelbloemen.
Tot over een paar weken!!