Patatas al lo pobre con huevos rotos

Patatas al lo pobre con huevos rotos is een eenvoudig gerecht bestaande uit aardappelen, ui en ei. Dezelfde ingrediënten als de Catalaanse versie van tortilla de patatas met ui, maar dan op een heel andere wijze klaargemaakt.
Oorspronkelijk komt dit traditionele Spaanse gerecht uit de provincie Andalusia.

Patatas al lo pobre con huevos rotos

Ik heb dit gerecht gemaakt met knapperig droog gebakken spek, wat iets afwijkt van het originele recept. Wat ook heel lekker is, is om Serrano ham te gebruiken die je even droog bakt in een koekenpan als je geen spek wil gebruiken. Laat de spek of ham achterwege voor een vegetarisch gerecht.

RECEPT

 

Patatas a lo pobre con huevos rotos (voor 2 personen als hoofdgerecht)

4 of 5 middelgrote vastkokende aardappelen
1 rode ui, fijngesneden in ringen
1 knoflookteen, fijngesneden
3 of 4 eieren
zout en peper
handje peterselie, gehakt
5 eetlepels olijfolie
50 gram ontbijtspek of 50 gram Serranoham, even droog in koekenpan gebakken (optioneel)

Patatas al lo pobre con huevos rotos

Schil de aardappelen en kook ze net beetgaar.
Bak ondertussen in een droge koekenpan het ontbijtspek of serranoham knapperig bruin. Laat afkoelen en breek in kleine stukjes. Zet apart.
Giet de aardappelen af en laat afkoelen en snij ze in plakjes of parten van ongeveer een 1/2 cm dik.
Verhit de helft van de olijfolie in de koekenpan van de serranoham en bak hierin op een zacht vuur de ui en knoflook tot de ui zacht geworden is. Haal uit de pan en zet deze ook apart.
Zet het vuur hoger en verhit de overige olijfolie en voeg de aardappelen toe. Bak de aardappelen aan alle kanten goudbruin, breng op smaak met peper en eventueel zout (let op of de spek of ham zout genoeg is) en voeg hieraan de ui, knoflook en spek of ham toe.
Warm kort door en zet het vuur uit.

Patatas al lo pobre con huevos rotos

Breek de eieren boven de aardappelen en roer alles met een spatel om tot de eieren naar wens gestold zijn. Bestrooi met de peterselie en serveer direct.

Patatas al lo pobre con huevos rotos

Dit is opnieuw een remake van een eerder gepubliceerd recept op deze blog. Ik maak Patatas al lo pobre con huevos rotos hier thuis regelmatig, mij dochter is er dol op, dus waarom niet dan ook meteen een wat betere foto ervan maken en het recept updaten. Bij deze dus.