Salade met grapefruit, venkel, granaatappel en hazelnoten
Salade met grapefruit, venkel, granaatappel en hazelnoten – ensalada de pomelo rosa, hinojo, granada y avellanas.
Ondanks het koude winterse weer, hierbij toch een recept voor een salade met citrus. Die extra vitamine C kunnen we goed gebruiken nu lijkt mij.
Het is een variant op de klassieke salade met venkel, sinaasappel en walnoten die regelmatig op tafel komt in de winter in Spanje.
Ontzettend lekker en super eenvoudig te maken en ik heb hieraan een draai gegeven door er groene gemengde salade aan toe te voegen, samen met granaatappel en hazelnoten in plaats van walnoten. Tevens heb ik de sinaasappel vervangen door grapefruit.
Door al die kleuren wordt het nog een vrolijke salade ook op tafel.
Salade met grapefruit, venkel, granaatappel en hazelnoten (voor 4 personen)
250 gram gemengde salade
2 rode grapefruits
1 venkelknol
1 granaatappel
handjevol hazelnoten, grof gehakt
paar takjes dille
paar takjes dragon
olijfolie
ciderazijn
optioneel: gedroogde goudsbloemen (ekoplaza bij de theeafdeling)
peper en zout
Haal de schil van de grapefruit inclusief het wit en snij in dunne plakken. Vang het sap op wat daardoor ontstaat en zet apart.
Snij de venkel in dunne plakken met behulp van een mandoline.
Haal de pitjes uit de granaatappel.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin, laat afkoelen.
Maak een vinaigrette door het grapefruitsap te mengen met 1 eetlepel ciderazijn en klop er drie eetlepels olijfolie goed doorheen zodat alles zich goed mengt. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
Leg de gemengde salade op een bord of een grote schaal, daarop de venkel en de grapefruit plakken. Bestrooi de salade met de granaatappel pitjes, de hazelnoten, de dille topjes en dragonblaadjes.
Besprenkel met de vinaigrette en bestrooi eventueel nog met de gedroogde goudsbloemen (te koop bij ekoplaza, thee afdeling).