Lentejas estofadas – linzen stoofpot
Lentejas estofadas is een typisch Spaanse linzen stoofpot die je wel op iedere menukaart in Spanje aantreft in het najaar en de winter. Comfort food voor mij. Als kind al. Daarom maak ik hem ontzettend graag en vaak in de winter. Een stoere stoofschotel bomvol Spaanse smaken.
De blokjes Serranoham zijn makkelijk in Spanje verkrijgbaar. In Nederland moet je er even naar zoeken. In Spanje zijn deze blokjes de laatste restjes van het snijden van de jamón Serrano waarmee stoofpotten verrijkt worden.
Hier in Nederland verkrijgbaar bij Ibericus in de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Mocht je een slager of delicatessenzaak in de buurt hebben die Serrano ham verkoopt vraag hun dan de laatste restjes van de ham voor je te bewaren. Ook van het overgebleven bot uit de ham, want daar kun je heerlijke bouillon van trekken. Een tip om mee terug te nemen uit Spanje waar het daar normaal te koop is (zelfs in de supermarkt). Maar een dikke plak Serrano ham in blokjes gesneden kan natuurlijk ook.
Dit recept is geschikt voor 3 personen.
Lentejas estofadas – Spaanse linzen stoofpot
250 gram groene of bruine linzen
2 geschilde aardappelen, ieder in 6 stukjes gesneden
1 winterpeen, in stukjes gesneden
1 grote ui, fijn gesneden
2 tomaten, in stukjes gesneden
150 gram blokjes Serranoham
2-4 chorizo worstjes, in plakjes gesneden
100 gram spekblokjes
1 eetlepel gerookte paprikapoeder
1 eetlepel tomatenpuree
1 knoflook bol
2 laurierblaadjes
1,5 liter groentebouillon
2 eetlepels olijfolie extra virgen
peterselie
Verhit in een grote pan de olijfolie en fruit op een matig vuur de ui samen met de paprikapoeder tot de ui zacht geworden is.
Voeg hieraan de Serranoham, de chorizo en de spek toe en laat alles een paar minuten bakken op middelhoog vuur. Doe de tomaat erbij en bak een minuut mee.
Voeg de aardappelblokjes, wortel, linzen, tomatenpuree en de laurier eraan toe.
Roer alles goed om en schenk de bouillon erbij.
Snij de bovenkant van de gewassen en afgedroogde knoflook bol eraf en plaats deze met de snijkant naar boven in het midden van de linzen.
Breng aan de kook, dek af met een deksel en zet het vuur laag. Laat 30 minuten zachtjes koken.
Bestrooi voor het serveren met peterselie.