Patatas bravas met pittige salsas bravas
Patatas bravas en het recept voor twee bijbehorende pittige sauzen. Eentje bereid met tomaat en eentje op de Madrileense manier zonder tomaat.
Ik denk dat iedereen ze kent en wel eens patatas bravas heeft gegeten op een terrasje in Spanje. Gebakken of gefrituurde aardappeltje die overgoten zijn met een lekkere pittige saus. Een typisch Spaanse tapa bij uitstek.
En patatas bravas zijn nog eens super eenvoudig te maken ook. Daar houden we van!
Patatas bravas
500 gram geschilde en gekookte stevige aardappelen
olijfolie of ganzenvet om in te bakken
wat gerookte paprikapoeder (pimentón) naar keuze
zout en peper
Salsa brava met tomaat
700 gram rijpe tomaten of 2 blikken tomatenblokjes op sap
1 theelepel suiker
1 witte ui, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
1 flinke theelepel pimentón dulce
1 flinke theelepel pimentón picante
scheutje sherry azijn
zwarte peper
zout
olijfolie
Maak de saus door de tomaten te raspen, waarbij je het vel overhoud, als je verse tomaten gebruikt. Meng de geraspte tomaten of de tomatenblokjes met één eetlepel suiker en laat even staan.
Verhit een beetje olijfolie in een sauspan en pocheer daarin de ui met een pietsje zout tot hij glazig is.
Voeg de knoflook toe, roer alles wat om en zodra de knoflook begint te ruiken doe je de twee soorten pimentón erbij.
Roer alles weer goed om en als de pimentón zijn geur afgeeft voeg je de tomaat en azijn eraan toe.
Zet het vuur hoger tot alles begint te koken, draai daarna het vuur laag en laat de saus inkoken tot het water van de tomaten is verdampt en je een dikke saus hebt gekregen.
Pureer de saus tot de gewenste dikte. Ik zelf hou van een beetje grof.
Bestrooi de aardappelen met wat zout, peper en wat gerookte paprikapoeder. Bak de aardappelen in olijfolie of ganzenvet aan alle kanten goudbruin. Laat eventueel eventjes uitlekken op wat keukenpapier en serveer ze met de saus.
Nadat ik van de week een foto van deze patatas bravas op Instagram plaatste, vertelde Miriam van de prachtige Spaanse blog El invitado de Invierno, dat ze in Madrid de salsa brava totaal anders maken, namelijk zonder het gebruik van tomaat. Dat wilde ik natuurlijk wel eens proberen.
En dat recept is ook absoluut de moeite waard. Dus bij deze ook mijn, iets aangepaste, versie van de geweldig fijne salsa brava van haar blog.
Salsa brava a la madrileña
4 knoflook tenen, gepeld
75 ml olijfolie
80 gram tarwebloem
1/2 liter water
een scheutje manzanilla sherry
1 flinke eetlepel pimentón dulce
1 flinke dessertlepel pimentón picante
zout naar smaak
Verhit de olijfolie in een sauspan en bak op een middelmatig vuur de knoflooktenen aan alle kanten goudbruin. Voeg bloem toe en blijf een flink aantal minuten goed roeren tot de bloem gebakken is en een goudbruine kleur gekregen heeft. Roer de beide soorten pimentón erdoor en bak nog eventjes 2 minuten mee.
Giet het water er al roerend bij samen met de sherry tot je een gladde saus gekregen hebt. Laat zachtjes inkoken tot de saus iets dikker wordt. Pureer de saus met een staafmixer.
Breng op smaak met zout. Serveer deze saus over de gebakken aardappelen.