Ajo blanco
Ajo blanco – een traditioneel recept voor een koude soep uit Andalusië met als basis oud brood, knoflook, amandelen, water, olijfolie en azijn. Geserveerd met wat witte druiven en eetbare bloemen en blaadjes.
Alweer een koude soep en dit keer is de ajo blanco aan de beurt. Zo lekker, zeker met deze hoge temperaturen en zo ontzettend simpel te maken. Het enige wat tijd kost is dat je hem door en door koud moet laat worden in de koelkast.
Ajo blanco stond al eerder op de blog maar in combinatie met zalm en peterselie olie waarvan je hier het recept kunt vinden.
Nu is deze koude soep op zich al super smakelijk maar redelijk saai voor het oog naar mijn mening. Een kom met witte soep en wat kleur (groen) van de druiven en gele druppels olijfolie.
Ik wilde er een wat moderne draai aangeven en aangezien ik ontzettend graag gebruik maak van eetbare bloemen garneer ik hem het liefst met bloemen en blaadjes met bijpassende smaken.
Daarbij komt ook nog dat je hem met verschillende toppings erop niet alleen een lust voor het oog maakt, maar ook nog eens net wat lekkerder of spannender. We eten tenslotte ook met onze ogen nietwaar?
Hierbij geef ik je het traditionele recept van de ajo blanco met daarbij twee voorbeelden hoe ik hem heb geserveerd.
Het onderstaande recept is voor 4 personen.
Ajo blanco
200 gram blanke amandelen (ekoplaza)
2 knoflooktenen
100 gram oud witbrood zonder korst
125 ml fruitige olijfolie
500 ml koud water
200 ml water om het brood in te laten weken
2-4 eetlepels witte balsamico azijn (naar smaak)
zout en vers gemalen witte peper
Bereiding ajo blanco
Laat het witbrood 5 minuten weken in het water.
Doe amandelen, knoflook, de helft van het water, zout en 2 eetlepels azijn samen met het goed uitgeknepen brood in een blender. Maal tot alles fijn is.
Schenk de het rest van het water erbij en laat draaien tot je een fluweelachtige substantie hebt gekregen.
Voeg in een dunne sliert de olijfolie toe terwijl de blender nog draait, zoals je zou doen met een mayonaise.
Laat nog even draaien zodat de olijfolie goed is opgenomen. Breng op smaak met versgemalen witte peper, zout en eventueel nog wat balsamico azijn.
Mocht je de ajo blanco te dik vinden, verdun hem dan met wat water. Hij dikt nog in als hij goed koud wordt.
Zet 3 uur weg in de koelkast zodat hij door en door koud kan worden en de smaken zich kunnen mengen.
Wat ik gebruikte als topping voor de ajo blanco met druiven en kruisbessen:
paar witte druiven, in vieren of achten gesneden
paar rode of groene kruisbessen, in vieren of achten gesneden
amandelschaafsel geroosterd
Oost Indische kers blaadjes
lemoncress blaadjes
bloemen van de dropplant
bieslookbloemen
wat druppels olijfolie
Voor de garnering:
Rooster het amandelschaafsel (geeft een crunch aan de soep) lichtbruin in een droge koekenpan. Laat afkoelen en zet apart.
Snij de witte druiven en kruisbessen in vieren of acht partjes. Hoe kleiner hoe beter anders zakken ze naar de bodem. Was de blaadjes van de Oost Indische kers (geven een wat peperige smaak) en dep droog. Hetzelfde voor de lemoncress.
Haal de bloemen de bieslook en van de dropplant. De dropplant geeft een lekkere kick aan de soep en smaakt inderdaad een beetje naar drop.
Schenk de soep in kommen. Garneer met de ingrediënten en druppel er wat olijfolie overheen. Serveer de soep direct.
Nu snap ik dat niet iedereen die ingrediënten voor het oprapen heeft, tenzij je een tuin hebt, maar dit dient alleen als voorbeeld. Gewoon druiven, amandelschaafsel en wat druppels olijfolie alleen volstaat natuurlijk ook al.
Wat ook bijzonder lekker is en makkelijk verkrijgbaar: wat bolletjes watermeloen zoals hieronder. Het geeft een frisse crunchy bite aan de soep.
Wat ik gebruikte als topping voor de ajo blanco met druiven en watermeloen:
paar witte druiven, in vieren of achten gesneden
wat meloen, daar wat bolletjes van uitgesneden
amandelschaafsel geroosterd
Oost Indische kers blaadjes
lemon cress blaadjes
wat druppels olijfolie
Voor de garnering:
Hetzelfde als voor ajo blanco met druiven en kruisbessen wat de druiven, het amandelschaafsel en Oost Indische kers betreft.
Hol met een meloenboor bolletjes uit de watermeloen en zet apart tot je gaat garneren.
Schenk de soep in mooie kommen. Garneer met bovenstaande ingrediënten en druppel er wat olijfolie druppels overheen. Serveer de soep direct.