Romesco saus met jonge prei

Romesco saus – het recept voor de traditionele Catalaanse saus op basis van ñora, guindilla, tomaat, knoflook, hazelnoten, amandelen, peterselie, sherry azijn en olijfolie

Een van de bekendste Catalaanse sauzen is de wel de salsa romesco.
Oorspronkelijk afkomstig uit de buurt van Tarragona. Deze saus is onlosmakelijk verbonden met het Catalaanse recept van calçots.
Dit gerecht is om de komst van de lente te vieren en bestaat uit hele jonge prei die op de barbecue geroosterd wordt tot hij zwart en gegeten met deze werkelijk heerlijk salsa de romesco.

Deze mooie grove saus en ontzettend makkelijk te maken saus, kun je ook gebruiken in combinatie met vis, groenten of als dressing voor simpele salades. Als je op deze site zoekt naar romesco komen er een paar voorbeelden tevoorschijn.

Romesco saus met jonge prei

Ik kwam op de markt iemand tegen die een eigen boerderij had en zij verkocht jonge prei die er prachtig uitzag. En dat deed mij meteen aan calçots denken dat het mij wel een leuk idee leek om die te roosteren en te eten met deze geweldig lekkere romesco saus. Niet op de bbq dus maar gewoon lekker in een contactgrill op een grillplaat.

Romesco saus met jonge prei

De ñora geeft deze saus de typisch Spaanse smaak. Online hier verkrijgbaar voor Nederland en België.
Voor diegene die in Catalonië wonen zijn ñoras in bijna elke supermarkt te koop. Ook zijn er op sommige plekken potjes met carne de ñoras te koop die je hiervoor kunt gebruiken. Gebruik dan 1 theelepel per gedroogde ñora.

Buiten Catalonië heb ik geen idee of je het kunt kopen als vond ik het potje carne de ñoras bij de Corte Ingles in Madrid. Ik hoor graag van jullie of het makkelijk verkrijgbaar is.
De saus kun je natuurlijk ook maken zonder de ñoras, gebruik dan wat pimentón dulce die van de ñora peper gemaakt wordt.

 

Romesco saus

 

5 gedroogde ñora pepers
1 gedroogde guindilla peper of een halve rode peper
2 rijpe tomaten
1 grote of 2 kleine knoflooktenen
10 gram blanke amandelen
10 gram blanke hazelnoten
2 peterselie stengels
1 sneetje oud wit brood
2 eetlepels sherry azijn
6 eetlepels goede olijfolie
snuf zout

Romesco saus met jonge prei (

Snij de ñoras doormidden en haal de pitten eruit. Doe hetzelfde met de guindilla als je deze gebruik (of halveer de verse rode peper, haal de zaadlijnen eruit en snij in super kleine stukjes). Laat de ñoras en guindilla 1 uur weken in warm water. Schraap met behulp van de bolle kant van een lepeltje of de botte kant van het mes de pulp eruit. Hevel over naar een vijzel.
Verhit de oven tot 180ºC.
Snij de tomaten door de helft en leg ze met de snijkant op een met olie ingevette schaal. Rooster ze 20 minuten in de hete oven. Laat hierna afkoelen en haal het vel eraf en ontdoe ze van hun zaad. Snij ze in stukjes.
Rooster ondertussen de amandelen en hazelnoten goudbruin in een droge koekenpan en laat afkoelen.
Bak het sneetje brood in een plens olijfolie goudbruin en laat uitlekken en ook afkoelen.

Romesco saus met jonge prei

Doe de knoflooktenen bij de ñora- en guindilla pulp (of de fijngesneden verse peper) in de vijzel en wrijf alles tot een fijne pasta.
Voeg hieraan de noten, fijngesneden peterselie en in stukjes gescheurd gebakken brood toe en maal deze ook fijn. Doe de tomaten erbij en wrijf deze ook fijn tot je een mooie dikke en grove pasta hebt.
Schenk de azijn en olijfolie eraan toe en breng op smaak met wat zout.
Voor een fijnere saus kun je ook eventueel een staafmixer of blender gebruiken.
Persoonlijk hou ik wel van de grove structuur van deze saus.

Romesco saus met jonge prei

Geroosterde prei

 

500 gram jonge prei of hele dunne prei
olijfolie

Snij de prei net bij de wortels af en het grootste gedeelte van het groen aan de bovenkant.
Haal de buitenste stugge bladeren eraf en snij in de lengte doormidden als ze redelijk dik zijn. Spoel onder koud water om het zand te verwijderen.
Mocht je jonge prei hebben snij ze dan halverwege in de lengte doormiddden zodat je het eventuele zand kunt verwijderen door ze onder de kraan af te spoelen.
Breng voldoende water aan de kook en blancheer ze 2 minuten. Laat afkoelen onder stromend water.
Droog ze goed af met een theedoek.
Kwast de platen van een contactgrill of van een grillplaat in met wat olijfolie en laat heet worden.
Rooster de prei 5 tot 10 minuten om en om tot ze zacht worden en een mooi geroosterd randje hebben.
Serveer de geroosterde prei met de romesco saus.

Romesco saus met jonge prei