Leche merengada

Leche merengada – het recept voor deze Spaanse zomerse klassieker op basis van melk, citroen, kaneel, suiker, vanille en eiwitten.

Een bekend zomerdrankje in Spanje, maar dat niet alleen.
De basis van dit heerlijke en simpel te bereiden gerecht is melk, citroen, kaneel, suiker (met eventueel vanille) en een toevoeging van geslagen eiwitten.
Leche merengada is eigenlijk een koud soort drankje die tussen een milkshake en een sorbet inzit.
In de zomer is dit dus een heerlijke verkoeling op hete dagen. Laat het warme weer maar snel in Nederland terugkomen!

Het onderstaand recept is geschikt voor 4 personen.

leche merengada

Leche merengada

 

1 liter melk
300 gram fijne tafelsuiker
schillen van 1 citroen
1 kaneelstokje
1 vanillestokje
3 eiwitten
150 gram fijne tafelsuiker of poedersuiker
eetbare viooltjes en gedroogde korenbloemen (optioneel)

leche merengada

 

Verwarm in een pan de melk samen met het kaneelstokje, het opengesneden vanillestokje en de schillen van de citroen. Voeg  300 gram suiker toe als de melk warm wordt en blijf roeren zodat de suiker oplost en breng het geheel al roerend aan de kook.
Laat 10 minuten zachtjes koken terwijl je regelmatig blijft roeren. Haal de pan van het vuur giet de inhoud door een zeef in een schaal die geschikt is voor de vriezer of in de kom van je ijsmachine. Laat alles in circa 1 uur op kamertemperatuur afkoelen.

leche merengada
Zet hierna de schaal 1 à 2 uur in de vriezer waarbij je om de 10 minuten alles goed doorroert totdat je een mooie smeuïge massa krijgt. Of draai er ijs van in je ijsmachine als je die hebt.

leche merengada

Klop de eiwitten samen met de 150 gram suiker tot fijne pieken. Mocht je niet van heel zoet houden gebruik dan de helft van de suiker.
Spatel de eiwitten voorzichtig door het ijs tot alles goed gemengd is.
Lepel dit in glazen en decoreer met eetbare viooltjes en wat gedroogde korenbloemen.

leche merengada