Gekruide kersensoep

Gekruide kersensoep – sopa de cerezas especiada is een eenvoudig recept voor een lauwwarm dessert van kersen, wijn, steranijs, kaneel, vanille, peper en sinaasappel.

Aangezien de zomer mijns inziens nogal tegenvalt, en ik als echt zomermens daar een tikkie moeite mee heb, krijg ik de neiging met dit weer soepjes te gaan maken of een fijn desserts die lauwwarm is. En deze gekruide kersensoep is er zo eentje. En ook nog eens een super eenvoudig recept.
Het is afgeleid van een recept die ik jaren geleden tegenkwam in het blad Cocina Mia en met dit weer goed van pas komt. En omdat er bovendien nog heerlijke kersen te krijgen zijn.
Een beetje een soort comfortfood zou ik zeggen zolang we geduldig wachten op de terugkeer van het echt zonnige zomerse weer hier in Nederland.

Gekruide kersensoep

 

Het onderstaand recept is geschikt voor 4 personen.

 

Gekruide kersensoep

 

600 gram kersen
120 gram suiker
4 steranijs
1 sinaasappel
1 vanillestokje
1 kaneelstokje
versgemalen schezuan peper of zwarte peper (naar smaak)
500 ml rode wijn
verse munt

Gekruide kersensoep

Was en ontpit de kersen.
Maak suikerstroop door 60 gram suiker met 100 ml water aan de kook te laten komen.
Schil met een citrus schiller de schil van de sinaasappel in repen/krullen. Pers de sinaasappel uit en bewaar het sap.
Voeg de sinaasappel reepjes toe aan de suikerstroop (bewaar een aantal voor de decoratie). Laat het suikerwater 5 tot 7 minuten heel zachtjes koken tot je een mooie sinaasappel stroop hebt.
Verwarm ondertussen in een andere pan de resterende 60 gram suiker samen met de wijn, steranijs, vanille-, kaneelstokje, versgemalen schezuan peper of zwarte peper (naar smaak) en voeg hier de kersen aan toe. Laat aan de kook komen en giet nu het sap van de sinaasappel erbij. Laat alles 5 minuten op een zacht vuur pruttelen.

Gekruide kersensoep
Haal van het vuur en voeg de suikerstroop met sinaasappel reepjes aan de kersen. Roer alles even om en laat iets afkoelen.
Verdeel de kersen en wat sap over mooie kommetjes en garneer met wat extra sinaasappelschilletjes en blaadjes verse munt.

Gekruide kersensoep

 

Je houd redelijk veel sap over die je kunt gebruiken om over yoghurt of ijs te schenken. Of serveer yoghurt of bijvoorbeeld vanille ijs bij de kersen.