Oost-Indische kers pesto en vinaigrette
Oost-Indische kers pesto en vinaigrette, een eenvoudig recept om gebruik te maken van deze heerlijk en peperige eetbare bloemen en bladeren.
Op Instagram volg ik Bernadett @born.under.the.sun die tevens een geweldig inspirerende blog heeft. Deze van origine Hongaarse dame woont in California en maakt de meest geweldige mooie en creatieve gerechten. Zoals onder andere deze Oost-Indische kers pesto en vinaigrette.
Als je net zoals ik verzot bent om eetbare bloemen en planten in je gerechten te verwerken of een kijkje wil nemen hoe creatief ze is, raad ik je aan haar blog of haar Instagram account te volgen.
Laatst maakte zij van de bladeren van de Oost-Indische kers een pesto en van de bloemen een vinaigrette. Dat zag er niet alleen waanzinnig lekker uit maar qua smaak had ze mij totaal te pakken.
Helaas hadden mijn eigen plantjes het begeven in mijn geveltuintje en om ze van de buren te plukken vond ik een beetje te ver gaan. Dus haalde ik de Oost-Indische kers bij de kraam van Belle Marie op de Noordermarkt om deze Oost-Indische kers pesto en vinaigrette te maken.
Wat een een vondst die pesto en vinaigrette! Super heerlijk allebei en zeker de moeite waard het te maken als je Oost-Indische kers in je tuin hebt of eraan kunt komen.
Oost-Indische kers pesto
flinke hand Oost-Indische kers bladeren
klein handje geroosterde pijnboompitten
1 klein teentje knoflook
zout, zwarte peper
olijfolie
Snij de bladeren van de Oost-Indische kers klein.
Wrijf in een vijzel de knoflook, pijnboompitten en de Oost-Indische kers fijn tot een grove pasta of gebruik een keukenmachine.
Voeg al druppelend genoeg olijfolie toe, terwijl je blijft roeren, tot je een mooie pesto hebt. Breng op smaak met zout en vers gemalen zware peper.
De pesto heb ik gebruikt op geroosterd biologisch kamut brood van de Noordermarkt met avocado en prachtige Japanse radijs die ik kocht bij mijn groothandel. Je kunt deze vervangen door gewone radijs te gebruiken.
snee biologisch brood
Oost-Indische kers pesto
radijs, in dunne plakken gesneden
halve avocado
citroensap
zwarte peper
rode peperkorrels, gemalen
zout
Rooster het brood. Besmeer met de pesto, leg hierop de radijs, de avocado en besprenkel met wat citroensap. Bestrooi met peper, zout en rode gemalen peperkorrels.
Oost-Indische kers vinaigrette
2 handjes vol bloemen van de Oost-Indische kers
een scheut cider azijn
zout
klein beetje honing (optioneel)
milde fruitige olijfolie (ik gebruikte arbequina)
peper en zout
Pureer bloemen, azijn, zout, een beetje honing als je die gebruikt met behulp van een keukenmachine. Voeg hier druppelend olijfolie toe zoals je een mayonaise zou maken terwijl je machine nog draait en proef om de zoveel tijd of je genoeg olijfolie hebt toegevoegd en de smaak in balans is.
Breng op smaak met peper en zout en giet alles door een zeef waarbij je het vocht opvangt. Bewaar in een fles of potje die je kunt omschudden voor gebruik.
Kruiden salade met vijgen en Oost-Indische kers vinaigrette
Oost-Indische kers vinaigrette
bosje gemengde slakruiden (dille, wilde rucola, basilicum, bieslook, donkere shiso bladeren, munt, peterselie, venkelgroen)
vijgen
paarse wortelen
bramen
eetbare goudsbloem blaadjes
Was en droog de kruiden en snij of scheur ze in eetbare stukken. Leg ze in een mooie slakom.
Was de vijgen en snij ze in plakken. Schraap de wortel en snij in plakjes. Hussel alles door de kruiden salade.
Overgiet met de vinaigrette en bestrooi met goudsbloem blaadjes.
De vinaigrette heb ik tevens als marinade voor de ui gebruikt in deze salade.
Tomaten salade met Oost-Indische kers vinaigrette
Oost-Indische kers vinaigrette
Gekleurde rijpe tomaten, gesneden
rode ui, in ringen gesneden
ijsbergsla, gesneden
pistachenoten, gehakt
rucola cress
Oost-Indische kers bloemen en blaadjes
Marineer de rode ui een uur of langer in wat van de Oost-Indische vinaigrette.
Meng tomaten, ijsbergsla en ui en bestrooi met pistache noten.
Decoreer met Oost-Indische kers bladeren en bloemen en besprenkel naar smaak met de Oost-Indische kers vinaigrette.