Patatas a la Riojana

Patatas a la riojana – een traditioneel Spaanse gerecht uit de streek La Rioja met aardappelen, chorizo en paprika.

Dit is een gerecht die nog regelmatig bij mij op tafel komt en in de loop der tijd merk ik toch wel dat ik een en ander hebt aangepast aan het originele recept. De verhoudingen zijn anders dan toen ik het voor het eerst op de blog plaatste. Vandaar een update van het recept met nieuwe foto’s.

De pimiento choricero geeft de typische Spaanse smaak aan de Patatas a la Riojana. Je kunt naast de gedroogde choricero ook de kant en klare pulp in een potje kopen om het makkelijker te maken. Helaas naar mijn weten alleen in Spanje te koop.
Het allerlekkerste is toch, mocht het je lukken, dit gerecht in de morgen te maken en de hele dag te laten staan zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het enige wat je ’s avonds hoeft te doen is de Patatas a la Riojana op een zacht vuur op te warmen.

Onderstaand recept is geschikt voor 4 personen.

Patatas a la riojana

Patatas a la riojana

 

1 kilo vastkokende aardappelen
400 gram biologische (bak)chorizo’s (verkrijgbaar bij oa Marqt)
1 grote ui, gesnipperd
2 knoflooktenen, fijn gesneden
2 pimientos choricero of 1 flinke eetlepel choricero pasta (ik kocht mijne bij de Lidl in Spanje)
2 rode paprika’s
750 ml tot 1 liter groentebouillon
blaadje (verse) laurier en 2 takjes tijm

Patatas a la riojana

Schil de aardappelen, was ze en snij ze in gelijke stukken.
Bij het gebruik van gedroogde pimientos choricero: snij de choricero’s doormidden, verwijder de pitjes en laat 10 minuten weken in warm water. Schraap de pulp met behulp van een lepeltje of mes van het vel.
Snij de chorizo in plakjes en zet apart.
Verwijder zaadlijnen van de paprika’s en snij ze in stukjes of reepjes.

Patatas a la riojana

Verhit olie in een grote pan en bak de ui en knoflooktenen tot de ui glazig is en voeg de paprika en de choricero pulp toe. Roer goed om, bak 2 minuten en voeg de chorizo toe.
Bak 2 minuten tot alles een mooie rode kleur begint te krijgen, voeg dan de aardappelen toe en roer goed om en bak nog eens 2 minuten mee zodat de aardappelen de rode kleur en smaak van de choricero en de chorizo aannemen.

Patatas a la riojana
Schenk de groentebouillon erbij totdat alles net onderstaat en leg de laurier en tijm in de pan. Laat op een hoog vuur aan de kook komen. Draai het vuur daarna weer laag en laat zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Verdeel over diepe kommen en bestrooi met fijngehakte peterselie.

Patatas a la riojana