Gedroogde knoflook, knoflookzout en knoflookolie
Gedroogde knoflook, knoflookzout en knoflookolie – een uitleg voor het zelf drogen van knoflook en het maken van knoflookzout en knoflookolie.
Jaren geleden zag ik op de Spaanse kookzender Canal Cocina de Spaanse chefkok Sergi Oriola sal de ajo maken (meer de knoflook drogen dan er werkelijk zout van maken).
Nu gebruik ik best wel veel sal de ajo, die je in Spanje in elke supermarkt in potjes kunt kopen, in mijn keuken. Maar veel leuker en lekkerder is om het zelf te maken. Plus je keuken ruikt heerlijk als je het in de oven droogt. Al heb je wel even de tijd nodig voor het drogen van de knoflook.
Het was eventjes puzzelen op welke temperatuur je de knoflooktenen in de oven moest drogen, want dat werd er helaas niet bij verteld.
Na verschillende mislukte pogingen kwam ik op een temperatuur van 100ºC uit. En ik kwam er ook achter dat snack- & fritespapier (Melita Toppits) het beste werkt aangezien deze het vet opneemt. Al lukt het ook met een paar stukken keukenpapier, dat absorbeert ook goed.
Leuke bijkomstigheid is dat je met dit recept meteen ook een fijne knoflookolie maakt, die je weer kunt gebruiken voor het aanmaken van salades of om er iets in te bakken.
Dit recept stond al eerder op de blog maar was nodig aan een update toe.
Gedroogde knoflook, knoflookzout en knoflookolie
knoflooktenen van een hele bol knoflook
250 ml olijfolie
Voor het drogen van de knoflook:
Pel de knoflooktenen. Verwarm de oven op 100ºC.
Verwarm de olijfolie samen met de knoflooktenen in een pannetje op een zacht vuur. Je zult zien dat de olie op een gegeven moment begint te borrelen. Zet het vuur wat lager en fruit hierin de knoflooktenen tot ze goudbruin zijn geworden. Dat duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Haal met een schuimspaan de knoflooktenen uit de olie. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
Bekleed een oven rek met snack- & fritespapier of een paar velletjes keukenpapier. Leg hierop verspreid de knoflooktenen. Schuif het in de oven en laat de knoflooktenen drogen. Dit duurt een aantal uur. Bij mij was het rond de 8 uur voor ze goed gedroogd waren. Maar is afhankelijk hoe groot de tenen zijn. Draai ze om het uur even om zodat ze aan alle kanten goed drogen en vervang het papier als er veel vet erdoor is opgenomen. Ze zijn goed als je ze hard geworden zijn en je er niet meer in kunt knijpen. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
Bewaar de gedroogde knoflooktenen in een afgesloten potje. Voor gebruik hoef je alleen maar de gedroogde knoflook over je gerecht te raspen.
Voor het maken van knoflookzout:
Rasp met behulp van een fijne rasp een deel van je gedroogde knoflook en meng naar smaak met wat fijn zeezout.
Voor de knoflookolie:
Laat de olijfolie waar je de tenen knoflook in bereid hebt afkoelen en bewaar deze in een afgesloten steriele fles tot gebruik.