Pulpo a la Gallega

Pulpo a la Gallega – recept voor dit typisch streekgerecht uit de provincie Galicia, malse octopus met olijfolie en gerookte paprika poeder.

Pulpo a la Gallega is een simpele tapa van gekookte octopus besprenkeld met olijfolie en wat gerookte paprikapoeder.
Het maken van pulpo (octopus) is even een klusje maar zeker de moeite waard. Mocht je geluk hebben een verse octopus te vinden bij je vishandelaar, is het belangrijk dat je deze eerst invriest zodat hij mals wordt bij het koken.
Heb je hier geen tijd voor dan kun je de octopus met een hamer een paar flinke klappen geven waarmee je hetzelfde effect bereikt. Hierdoor beschadig je de vezels waardoor hij malser wordt.
Heerlijk om het hem zelf klaar te maken in rode wijn met ui, peperkorrels en laurierblad als smaakmakers. Ik geef je hieronder het recept.

Pulpo a la Gallega

 

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik voor de remake van deze blogpost en foto kant en klare octopus heb gebruikt die ik kocht bij mijn groothandel. Ik kan mij herinneren dat één van de grote supermarkten het ook verkoopt. Al weet ik even niet welke. In Spanje heel makkelijk te vinden in elke supermarkt die ook vis verkoopt.

Pulpo a la Gallega

 

1 flinke octopus (ongeveer 1,5 kilo)
rode wijn
zwarte peperkorrels
laurierblaadje
grote ui
gerookte paprikapoeder (picante)
goede olijfolie extra virgen

Pulpo a la Gallega

Spoel de octopus goed af onder stromend koud water. Breng een pan met water aan de kook. Voeg hieraan de hele octopus toe en laat aan de kook komen. Haal de octopus eruit met een tang en gooi het water weg.
Laat opnieuw in de pan genoeg water (zodat de octopus onder staat) met de rode wijn, de gesnipperde ui, een handjevol peperkorrels en het laurierblaadje aan de kook komen.
Doe de octopus hierbij en breng alles opnieuw aan de kook.

Volgens mijn grootmoeder moet je hierna de octopus weer met een tang uit het water halen, wachten tot alles weer kookt, de octopus er weer in leggen, opnieuw aan de kook brengen en deze handeling nog twee keer herhalen. Of dit bijgeloof is weet ik niet, maar ik volg dit ritueel altijd trouw.

Zodra alles weer kookt, zet je het vuur laag en laat de octopus in ongeveer 45 minuten zachtjes sudderen. Check met een vork in het dikste gedeelte of hij mals is. Je moet er makkelijk in kunnen prikken. Zo niet, nog eventjes door laten sudderen.
Draai het vuur uit en laat de octopus 10 minuutjes rusten in het vocht voor je hem uit de pan haalt en laat hem afkoelen. Snij daarna het geheel in mooie stukjes.
Besprenkel met wat goede olijfolie extra virgen en bestrooi met gerookte paprikapoeder.

Pulpo a la Gallega
Serveer alleen of samen met Spaanse delicatessen op een tapas plateau. Deze hieronder bestaat naast de pulpo a la Gallega van lomo, jamón Serrano, chorizo, rucola, Manchego kaas, pan de higos (vijgenbrood) gevulde paprikaatjes met roomkaas, kapperappeltjes en toastjes.

Pulpo a la Gallega