Knolselderij soep

Knolselderij soep met venkel, gele wortel en prei – een heerlijk recept voor een eenvoudig te maken soep met winterse groenten.

Soms moet je wel eens de dingen in je koelkast opmaken. Zoals een knolselderij die nodig op moet en niet zo vers meer is en je heb daarbij nog wat gele wortelen, venkel en een zielige prei. Zo is deze soep tot stand gekomen en een absolute favoriet hier geworden met dit winterse weer.

Het onderstaand recept is geschikt voor 4 personen.

Knolselderij soep

Knolselderij soep

 

1 kleine knolselderij
2 gele wortelen
1 venkelknol
1 prei
1 ui, gesnipperd
olijfolie
1/2 theelepel gerookte paprika
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde oregano
verse dragon
2 eetlepels edelgist vlokken
versgemalen zwarte peper en zout
dille takjes
eetbare viooltjes
gehakte pistache nootjes

Knolselderij soep

Schil de knolselderij en snij in stukjes.
Rasp de gele wortel en snij deze in blokjes.
Verwijder het groen van de venkelknol en snij in stukjes.
Maak de prei schoon en snij in ringen.
Verhit twee eetlepels olijfolie in een soeppan en smoor daarin een aantal minuten de ui tot deze glazig is geworden. Voeg hieraan de prei en wortelen toe en bak op een laag vuur een aantal minuten mee tot de prei zacht geworden is.

Knolselderij soep
Doe de venkel en knolselderij erbij samen met de gerookte paprika, tijm, oregano en blaadjes van 2 takjes dragon. Roer alles goed om en voeg heet water aan de groenten toe tot alles net onder staat.
Breng aan de kook en laat 30 minuten op een middelmatig vuur koken tot de groenten zacht geworden zijn.
Hevel over naar een blender en voeg 2 eetlepels gistvlokken toe en pureer tot je een gladde soep verkregen hebt. Breng op smaak met peper en zout. Leng de soep eventueel aan met wat heet water mocht je hem te dik vinden.
Schenk de soep in kommen. Geef nog een draai peper erover en decoreer met dille, dragon blaadjes, pistache noten en een eetbare viool.

Knolselderij soep