Varkenshaas in sherrysaus
Varkenshaas in sherrysaus of Solomillo de cerdo en salsa de PX, het recept voor varkenshaas in een heerlijke saus van Pedro Ximenez sherry, amandelen en rozijnen.
Weer een remake van een oude recept wat op de blog stond. Dit keer geserveerd met een simpele salade en rode rijst. De rijst is een combinatie van witte rijst die ik samen met een handje rode biologische rijst (mijne nam ik mee uit London en heet Black Venus Rice van het merk Biona) heb gekookt. De rode rijst geeft het geheel een mooie paars rode kleur.
Je kunt rode rijst kopen bij elke biologische winkel maar moet dan geweekt worden voordat je hem samen met de witte rijst kookt anders geeft hij weinig kleur af.
Het recept is geschikt voor 4 personen
Varkenshaas in sherrysaus
500 gram varkenshaas
1-2 eetlepels olijfolie
1 uitje, gesnipperd
1 knoflookteen, fijngesneden
2 eetlepels crème fraîche
75 gram rozijnen
75 gram blanke rauwe amandelen
250 ml Pedro Ximenez sherry
zout en peper
Snij de varkenshaasjes in plakken van ongeveer 1,5 cm dik en bestrooi met versgemalen zwarte peper en zout.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan, op een heel laag vuur tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Laat de olie goed heet worden en bak het vlees kort aan beide kanten bruin. Haal uit de pan en hou ze warm onder een stuk aluminiumfolie.
Bak in dezelfde olijfolie en pan van het vlees, de ui op een middelmatig vuur tot deze goudbruin en zacht is.
Voeg hieraan de knoflook toe en zodra deze begint te ruiken giet je de Pedro Ximinez erbij samen met de amandelen en rozijnen.
Laat de saus aan de kook komen, draai het vuur laag en kook de saus in 15 minuten een beetje in.
Roer de crème fraîche door de saus tot deze gesmolten is.
Leg het vlees terug in de pan en warm alles nog 2 à 3 minuten door.
Afgeleid van een recept uit: The Spanish Kitchen – Clarissa Hyman