Lentegroenten

Lentegroenten ofwel cazuela de verduras del tiempo, een eenvoudig recept voor een heerlijke salade met gekookte en geblancheerde lentegroenten.

Ook al zijn we net de zomer ingegaan, toch nog even een klein eenvoudig recept met typische lentegroenten als zijn ze nog allemaal verkrijgbaar (behalve de bieslookbloemen). Ik wilde dit recept al eerder op de blog plaatsen maar door mijn reis naar Noorwegen en Zweden van de afgelopen twee weken, is het er niet van gekomen. Dus bij deze alsnog.

Dit recept stond al eerder op de blog, maar oei….. duidelijk aan een update qua fotografie toe. Een heerlijk fris voorjaarsgerecht met die prachtige voorjaarsgroenten. Met smakelijke verse doperwtjes, witte asperges, venkel en tuinbonen, al dan niet dubbel gedopt. Afgemaakt met een simpele vinaigrette van citroensap, olijfolie en peper en zout.

lentegroenten

Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen

 

Lentegroenten

 

200 gram gedopte tuinbonen
200 gram gedopte verse doperwten
4 witte asperges
1 venkelknol
100 ml olijfolie
rasp en sap van 1 citroen
een aantal sprieten bieslook
bieslook bloemen en venkelgroen (optioneel)
zout en versgemalen peper

lentegroenten

Schil de asperges, snij de harde onderkant eraf en kook deze in een pan 5 minuten in water waar wat zout en suiker aan toegevoegd is. Draai het vuur uit en laat ze 10 minuten rusten in het kookwater zodat ze na kunnen garen. Haal met een schuimspaan uit het water en laat afkoelen en uitlekken.

Breng water in een andere pan aan de kook en blancheer de tuinbonen 2 minuten, haal uit het water met een schuimspaan en laat ze onder koud stromend water koud worden. Hierdoor blijven ze mooi groen. Dubbel dop de tuinbonen en zet apart (optioneel).
Kook de doperwten 2 minuten in hetzelfde water, laat ze eveneens onder koud stromend water afkoelen.
Snij de venkel in dunne plakken en kook eveneens 5 minuten in hetzelfde kookwater, haal eruit en laat ook afkoelen onder koud stromend water.

lentegroenten

Leg alle groenten in een grote schaal.
Rasp de citroen. Maak een vinaigrette van de olijfolie, sap en een deel van de citroenrasp van één citroen en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Schenk de vinaigrette over de groenten en meng alles goed door. Verdeel over vier borden en bestrooi met de bieslook en nog wat citroenrasp en decoreer met het venkelgroen en bieslook bloemen.

lentegroenten