Gazpacho

Gazpacho een klassieker in de Spaanse keuken. Een eenvoudig recept voor het maken van het ultieme zomer gerecht geserveerd met de klassieke garnering.

Raar genoeg stond er op de blog niet eens het meest gegeten gerecht in de zomer in Spanje: de klassieke gazpacho.
Wel staan er een hoop varianten op maar zoals onder andere de transparante gazpacho, de twee kleuren gazpacho, gazpacho ijs en gazpacho van kersen of peer.
Hoog tijd om daar verandering in te brengen nietwaar? Want de klassieke variant blijft voor mij toch wel het allerlekkerst.
En met deze hoge zomerse temperaturen in Nederland een heerlijk verkoelend gerecht.

Gazpacho

Super eenvoudig te maken zeker als je een goede blender hebt. Dan is het in een handomdraai gemaakt en nog eens super gezond. Wat wil een mens nog meer? Het enige wat je nu moet doen is geduld uitoefenen tot hij door en door koud geworden is in de koelkast.

Het recept is geschikt voor 4 personen (een liter ongeveer)

Gazpacho

Gazpacho

 

500 gram rijpe tomaten en 6 cherry tomaatjes
1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
1 komkommer
1 teentje knoflook, gehalveerd
1 ui, gesnipperd
100 ml fruitige olijfolie
2 eetlepels sherry azijn
peper en zout
croutons
1 kleine rode ui

Gazpacho

Was de tomaten en paprika en schil de komkommer.
Snij de tomaten in vieren, behalve de cherry tomaatjes. Die zijn bestemd voor de garnering.
Halveer de rode paprika en haal de zaadlijnen uit de paprika en snij in stukken.
Snij de komkommer in stukken en bewaar een klein deel voor de garnering.
Hevel tomaten, paprika en komkommer over naar een blender en doe daar de knoflook en de ui erbij. Laat alles een tijd draaien tot je een fijne massa hebt. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Gazpacho

Laat de machine op een lage stand draaien en voeg druppelsgewijs de sherry azijn en olijfolie toe.
Giet eventueel door een zeef terwijl je het vocht opvangt en druk de pulp zoveel mogelijk uit als je liever een fijne en niet zo’n dikke soep wilt. Bewaar de pulp dan voor op een toastje. Zonde om dat weg te gooien.
Zet de gazpacho een aantal uren weg in de koelkast zodat hij door en door koud wordt.

Gazpacho

Snij ondertussen de rode ui, komkommer, groene en rode paprika en cherry tomaatjes in kleine blokje voor de garnering. Hevel over naar 4 kleine bakjes en zet weg in de koelkast zodat deze ook koud worden.
Schenk de soep, als hij door en door koud geworden is, in 4 kommen en geef er de garnering apart bij samen met de croutons.

Gazpacho