Perziktaart met gember, peper en tijm

Perziktaart met gember, peper en tijm – makkelijk recept voor een eenvoudige taart ofwel galette waarin je je eigen favoriete zomerfruit kunt verwerken.

Ik ben normaal totaal geen bakster, maar voor een taart met vers fruit in de zomer, ja dan wel. Zeker omdat het zo makkelijk te maken is en je naar hartenlust je favoriete fruit erin kunt verwerken. Net zoals deze taart (eigenlijk een galette) die ik maakte met wilde perziken, gember, zwarte peper en pistache noten. Het gebruik van de peper en gember maakt de taart op een prettige manier pittig en is net even anders dan normaal. De honing is naar mijn mening niet perse nodig aangezien de perziken van zichzelf erg zoet zijn. Maar ik ben nu eenmaal niet van het zoet.

Perziktaart met gember, peper en tijm

Perziktaart met gember, peper en tijm

 

1 rol vers bladerdeeg
2 volle eetlepels crème fraîche
1 theelepel gemberpoeder
blaadjes van 2 takjes (citroen)tijm of gedroogde tijm
4 eetlepels amandelmeel
3 rijpe wilde perziken
versgemalen zwarte peper
beetje honing (naar smaak en optioneel)
2 eetlepels fijngehakte pistachenoten
1 geklutst ei
sap van een hele citroen
1 eetlepel amandelschaafsel
wat kokosbloesemsuiker of bruine suiker en poedersuiker

Perziktaart met gember, peper en tijm

Verwarm de oven op 220Cº.
Roer de crème fraîche los met de gemberpoeder, (citroen)tijm en een eetlepel citroensap.
Rol het deeg uit en prik er met een vork gaatjes in. Bestrooi het deeg met de amandelmeel waarbij je een rand van 2 cm vrijlaat en spreid het crème fraîche mengsel erover.
Was en droog de perziken en snij er partjes van en leg die boven op de crème fraîche in een leuk patroon. Bestrooi het geheel met versgemalen zwarte peper, de rest van het citroensap, de honing (als je die gebruikt) en de helft van de pistache nootjes.

Perziktaart met gember, peper en tijm
Vouw de vrijgehouden randen naar binnen en bestrijk met het geklutst ei en verdeel het amandelschaafsel erover.
Zet 25 minuten in de oven waarbij je de oven verlaagt naar 200Cº na 5 minuten. Haal na 25 minuten de taart uit de oven en als de randen niet bruin geworden zijn, bestrooi deze dan met wat kokosbloemsuiker of bruine suiker en zet nog 5 minuutjes terug in de oven.
Laat de taart afkoelen en besprenkel nog met wat verse tijm en de rest van de pistachenootjes. En als je een liefhebber bent van zoet, bestrooi de perziktaart met poedersuiker.

Perziktaart met gember, peper en tijm