Ensaladilla rusa

Ensaladilla rusa – recept voor het maken van het bekende Spaanse voorgerecht maar met kappertjes en een yoghurt limoen mayonaise saus.

Als het mooi weer is, zoals gisteren bijvoorbeeld, krijg ik zin in een zomers gerecht zoals ensaladilla rusa. Een gerecht wat het altijd goed doet als tapa, lunch of bij de barbecue. Dit keer een recept met toevoeging van kappertjes en een yoghurt limoen mayo dressing.
Ik heb twee versies ervan gemaakt, eentje met tonijn en eentje vegetarisch, dus zonder tonijn maar met avocado. Net zo lekker. En heel eenvoudig te maken.
Een beetje anders dan het klassieke recept die ik al eerder maakte op de blog (zie hier).

Ensaladilla rusa

Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen.

 

Ensaladilla rusa

 

3 grote vastkokende aardappelen
100 gram verse of diepvries doperwten
3 wortelen
2 eetlepels kappertjes
blik tonijnmoot op olie (optioneel)
peterselie
goudsbloem blaadjes (optioneel)

3 eetlepels mayonaise
2 eetlepels Griekse yoghurt
sap van een limoen
peper en zout

Ensaladilla rusa

Schraap de wortel schoon en boen de aardappelen schoon. Kook de aardappelen samen met de wortelen met wat zout 25 minuten in water.
Laat iets afkoelen en verwijder de schil met behulp van een mes van de aardappel. Snij de aardappelen en wortelen in kleine blokjes. Leg in een grote schaal.
Kook de doperwtjes 2 à 3 minuten in wat water met zout. Spoel af onder koud stromend water zodat ze hun mooie groene kleur behouden. Doe dit bij de aardappelen en wortelen samen met de kappertjes.

Ensaladilla rusa

Maak de saus door de mayonaise en yoghurt goed door elkaar te roeren. Voeg hieraan het limoensap toe en breng op smaak met peper en zout.
Voeg voor een niet vegetarische versie de uitgelekte tonijn eraan toe en spatel voorzichtig de saus er doorheen. Proef of je nog wat peper en zout moet toevoegen en zet weg in de koelkast tot gebruik.
Serveer als de ensaladilla rusa goed koud is en bestrooi op het laatst met wat peterselie en goudsbloem blaadjes.

Ensaladilla rusa

Voor de vegetarische versie was een waaier met avocado er erg lekker bij, samen met wat citroen basilicum blaadjes.