Paddenstoelensoep

Paddenstoelensoep – een eenvoudig recept voor het maken van soep met kastanje champignons, cantharellen en gedroogd eekhoorntjesbrood.

Het is alweer november en opnieuw een recept voor een soep aangezien het weer er zich voor leent. En het is paddenstoelentijd. Heerlijk al die verschillende soorten die nu verkrijgbaar zijn. Als je zoals ik dol bent op paddenstoelen zou ik deze soep zeker een keer maken. Heel eenvoudig en bomvol van smaak.

Het recept ervan ontstond toen ik de paddenstoelen bakte voor op toast en ineens bedacht dat je van die gebakken paddenstoelen ook een soep zou kunnen maken. Waarom niet? En voor extra smaak weekte ik wat eekhoorntjesbrood en voegde dit eraan toe. En dat bleek een goede zet te zijn. Je kunt hem eten zonder hem te pureren in een blender. Dat is net zo lekker als je niet zo’n liefhebber bent van een fijne soep.

Paddenstoelensoep

De decoratie van deze paddenstoelensoep is geheel optioneel aangezien fluweelpootjes, die je rauw kunt eten, niet echt makkelijk verkrijgbaar zijn. Ik heb het geluk dat ik een geweldig fijne paddenstoelenkraam heb op de boerenmarkt van zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam.

Paddenstoelensoep

 

400 gram kastanje champignons
200 gram cantharellen
5 gram gedroogde eekhoorntjesbrood (porcini)
2 eetlepels roomboter
scheutje olijfolie
1 theelepel gedroogde tijm
1 eetlepel gedroogde uienpoeder
1 theelepel gedroogde knoflookpoeder
1,5 liter groentebouillon

ter decoratie (optioneel):
50 gram fluweelpootjes of enoki (die je rauw kunt eten)
eetbare bloemen
peterselie
walnoten in stukjes

Paddenstoelensoep

Week het eekhoorntjesbrood in een schaaltje met wat heet water zodat ze net onderstaan en laat staan tot gebruik.
Borstel de kastanje champignons en de cantharellen goed schoon. Snij de kastanje champignons in plakjes en scheur de cantharellen in niet al te kleine stukken.

Verhit in een koekenpan de olijfolie met de roomboter en bak hierin de kastanje champignons goudbruin met wat peper en pietsje zout. Voeg hieraan de cantharellen en bak deze 3 minuten mee.
Bestrooi met tijm, knoflookpoeder en uienpoeder en roer alles goed om. Zet het vuur uit en voeg hieraan het eekhoorntjesbrood en weekwater. Roer alles goed om en hevel over naar een soeppan. Schenk de bouillon erbij tot de paddenstoelen net onderstaan. Bewaar de rest van de bouillon.
Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken.

Haal van het vuur en serveer de paddenstoelensoep zo en decoreer met eetbare bloemen, peterselie, fluweelpootjes en walnoten.

Paddenstoelensoep

Of hevel alles over naar een blender en maal tot een fijne soep. Mocht je hem te dik vinden (wat ik persoonlijk heerlijk vind) schenk dan wat bouillon erbij tot je de gewenste dikte hebt. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout.
Decoreer met fluweelpootjes, eetbare bloemen, blaadjes peterselie en wat stukjes walnoot.

Paddenstoelensoep