Stamppot met chorizo, pancetta en pimentón
Stamppot met chorizo, pancetta en pimentón (gerookte paprikapoeder) ofwel puré de patatas con chorizo, tocino y pimentón een remake uit het Spaanse kookboek 1080 recetas de cocina.
Dit recept stond al eerder op de blog maar was duidelijk aan een update en nieuwe fotografie toe. En het gerecht is totaal geschikt voor dit weer. Want wie is er geen liefhebber van een lekkere stamppot in de herfst? Zeker als het een Spaanse is die bomvol typisch Spaanse smaken zit. Wat een geweldige smaak geeft is het feit dat je de aardappelen kookt met laurier, knoflook en olijfolie. Wat weer een totaal andere wijze is dan wij hier in Nederland doen. En dan knapperige chorizo en pancetta erdoor…. heerlijk. En een frisse groene salade erbij en je bent klaar.
Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen
Stamppot met chorizo, pancetta en pimentón
1,5 kg kruimige aardappelen
125 gram chorizo, in blokjes gesneden
125 gram pancetta of gerookt ontbijtspek, in blokjes gesneden
3 blaadjes (verse) laurier
1 knoflookteen
6 eetlepels olijfolie
1 eetlepel gerookte paprikapoeder
zout
peterselie
Schil de aardappelen, snij ze in gelijke stukken en leg ze samen met de laurierblaadjes, de ongepelde knoflookteen, zout en twee eetlepels olijfolie in water. Breng alles aan de kook en laat koken tot de aardappelen gaar zijn.
Bak ondertussen in de overgebleven olijfolie de chorizo en pancetta knapperig. Bestrooi met de gerookte paprikapoeder. Roer een paar minuten goed om op een laag vuur. Zet het vuur uit en dek de pan af met aluminiumfolie zodat alles warm blijft.
Verwijder laurierbladeren en knoflook als de aardappelen gaar zijn en giet de aardappelen af. Prak de aardappelen met een houten pollepel of vork fijn in de pan. Meng de helft van de chorizo, pancetta (bewaar de rest om eroverheen te strooien of apart te serveren) en alle verkregen olie met de aardappelen tot het een mooie licht oranje kleur heeft gekregen.
Hevel over naar een serveerschaal en bestrooi met peterselie en de rest van de chorizo/pancetta of serveer die apart. Dien op met geroosterd brood of een simpele gemengde groene salade.