Espinacas a la Catalana

Espinacas a la Catalana is een Catalaans recept voor een eenvoudig en smakelijk gerecht met spinazie, rozijnen, knoflook en pijnboompitten.

Dit super eenvoudige en heerlijk gerecht is ideaal als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan, maar toch graag verse groenten wil eten.
Doordat je eerste de knoflookteen in de olie bakt, krijgt de olie een subtiele knoflooksmaak, wat ik persoonlijk erg lekker vind. Mocht je een ontzettende liefhebber van knoflook zijn, kun je natuurlijk ook de knoflookteen heel fijn snijden. En deze vlak voor het toevoegen van de spinazie bij de pijnboompitten en rozijnen doen en kort meebakken.

Espinacas a la Catalana

In het originele recept van Espinacas a la Catalana wordt de spinazie eerst een paar minuten gekookt in water met zout, dan uitgelekt. En daarna pas aan de rozijnen en pijnboompitten toegevoegd.
Ik heb het even anders gedaan en de spinazie zonder die handeling erbij gedaan, waardoor je de spinazie roerbakt wat ik veel lekkerder vind. Ben niet zo’n fan van al te gekookte spinazie.

Onderstaand recept is een grote portie voor 1 persoon. Met wat brood erbij kan het makkelijk een maaltijd zijn en niet een bijgerecht of voorgerecht.

Espinacas a la Catalana

 

350 gram schoongemaakte (wilde) spinazie
1 knoflookteen
handje (Europese) pijnboompitten
klein handje rozijnen
4 eetlepels olijfolie
peper en zout

 

Espinacas a la Catalana

Laat de rozijnen en pijnboompitten 1 uur in wat water wellen.
Haal ondertussen de stelen van de spinazie en was de spinazie blaadjes grondig zodat er geen zand meer in het water is. Droog met een groenten centrifuge.
Giet de rozijnen en pijnboompitten af in een vergiet.
Verhit 4 eetlepels olijfolie in de pan en bak daarin zachtjes de hele teen knoflook tot hij bruin begint te worden.
Haal hem uit de olie en voeg de pijnboompitten en rozijnen aan de olie toe. Pas op het kan gaan spetten.

Espinacas a la Catalana
Draai het vuur laag en bak op een zacht vuur tot de pijnboompitten wat kleur krijgen en de rozijnen dik en rond geworden zijn.
Gooi de spinazie erbij en roerbak dit enkele minuten tot de spinazie is geslonken. Breng op smaak met peper en zout.

Espinacas a la Catalana