Salade met ingemaakte citroenschillen

Salade met ingemaakte citroenschillen. Een echte lente salade met lentegroenten en ingemaakte citroenschillen volgens een recept van Jose Pizarro uit het boek ‘de keuken van Catalonië’.

Om de lente te vieren en vast vooruitlopend het asperge seizoen een lente salade met ingemaakte citroenschillen.
Ik kwam de groene asperges al tegen op de biologische boerenmarkt en ook nog eens prachtige citroenen met blad, dus reden om dit heerlijke recept van José Pizarro uit zijn boek ‘de keuken van Catalonië’ te maken.

Salade met ingemaakte citroenschillen

Wat mij enorm aantrok aan dit recept waren de ingemaakte citroenschillen. Als je net zoals ik ooit ingemaakte citroenen hebt gemaakt, weet je dat je drie weken moet wachten om ze te gebruiken.
Bij dit recept heb je de ingemaakte citroenschillen in een handomdraai gemaakt en hoef je niet zoveel weken te wachten. Alleen maar een dag tot een week. Mooi meegenomen en daarbij ook nog ontzettend lekker. Zeker in combinatie met de lentegroenten in dit gerecht.

Salade met ingemaakte citroenschillen

In het originele recept maakte José Pizarro deze salade met zelfgemaakte mató, wat een typisch Catalaanse verse kaas is. Deze heb ik vervangen door biologische buffel mozzarella bolletjes die ik nog in huis had. Plus heb ik het Spaanse pepertje vervangen door chili vlokken.

Het onderstaand recept is geschikt voor 2 personen.

Salade met ingemaakte citroenschillen

 

2 biologische citroenen
3 eetlepels olijfolie extra virgin
3 eetlepels fijne kristalsuiker
2 eetlepels zeezout
1 theelepel zwarte peper korrels
1 klein rood Spaans pepertje of wat chili vlokken naar smaak
3 takjes citroen tijm
100 gram veldsla
100 gram verse doperwten (zonder peul)
6 groene asperges
1 bol buffel mozzarella of een bakje mini bolletjes
stuk Manchego kaas
gemalen rode peperkorrels

Salade met ingemaakte citroenschillen

Maak de ingemaakte citroenschillen een dag of een week van te voren door de citroenen met een dunschiller te schillen. Stop de schillen in een gesteriliseerde inmaakpot.
Schil de rest van het wit weg van de citroen. Snij de partjes citroen met een scherp mes tussen de vliesjes los, verwijder eventuele pitten en voeg de citroen partjes bij de schillen.
Verwijder de zaadlijnen van het Spaanse pepertje als je die gebruikt en niet van heel pittig houd en snij fijn.
Overgiet met de olijfolie en doe tevens de suiker, zout, peperkorrels, Spaanse peper (of chili vlokken) en de takjes citroen tijm erbij. Sluit de pot en schud zachtjes tot de suiker is opgelost.

Salade met ingemaakte citroenschillen

Was en droog de asperges en snij een stukje van de harde onderkant eraf. Schaaf met een dunschiller in dunne repen.
Leg de repen asperges samen met de doperwten, mozzarella bolletjes of de mozzarella in stukjes en de veldsla in een mooie schaal. Verdeel naar smaak reepjes van de ingemaakte citroenschillen erover en gebruik de olie ervan als dressing.
Schaaf wat Manchego kaas erover en bestrooi met de rode peperkorrels.

Salade met ingemaakte citroenschillen