Kip van Johannes van Dam
Kip van Johannes van Dam – recept voor het bereiden van heerlijke kip ‘en papillote’ met Serrano ham en kruiden.
Jaren geleden vlak voor Kerst, stond er een recept van Johannes van Dam in het Parool. Om precies te zijn was dat in december 2001.
Het recept was liefde op het eerste gezicht. Niet alleen omdat ‘en papillote’ een heerlijke manier van bereiden is, maar ook omdat het een feestelijke maaltijd is. En ontzettend lekker.
En nog steeds na al die jaren maak ik het graag, zeker als ik gasten heb.
Het recept is totaal niet Spaans om eerlijk te zijn. Maar aangezien ik de kip omwikkel met Serrano ham in plaats van Parmaham, zoals in het oorspronkelijke recept, heeft het wat mij betreft een Spaans tintje. Vandaar dat ik het nu ook op de blog plaats.
Dit gerecht is niet alleen heerlijk met Serrano ham of Parmaham maar ook bijzonder fijn met pancetta.
Wat ik zo fijn aan dit recept vind, is dat je alles een dag van te voren klaarmaakt en het in de koelkast bewaard tot je hem in de oven schuift. Zo heb je je handen vrij voor je gasten of ook makkelijk als je even geen zin hebt om te koken een dag door drukte.
Kip van Johannes van Dam
1 grote forse biologische kip
3 eetlepels gesmolten roomboter
5 grote saliebladeren
2 theelepels verse rozemarijnblaadjes
blaadjes van 2 takjes oregano
2 theelepeltjes zout
1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel olijfolie
8 plakken Serrano ham of pancetta (ongeveer 250 gram)
Laat je poelier de kip in 8 stukken hakken of doe het zelf.
Scheur twee grote stukken aluminiumfolie af en vouw ze aan de lange kant aan elkaar door de randjes naar binnen te vouwen zodat je een heel groot vierkant vel hebt. Bestrijk het middelste gedeelte, waar je de kip op gaat leggen, in met de olijfolie.
Leg het aluminium vel in een ovenschaal (met bijbehorende deksel) waar de stukken kip inpassen (mijn aardewerk ovenschaal had een diameter van 28 cm).
Hak de kruiden heel fijn. Voeg samen met het zout en peper bij de gesmolten boter en roer alles goed om. Bestrijk met een kwastje de stukken kip ermee, wikkel ieder stuk kip in een plak Serrano ham en leg vervolgens op het aluminiumfolie.
Vouw de buitenste randen van de folie naar elkaar toe en vouw de randen een aantal keer om zodat de randen aan elkaar vast zitten.
Vouw nu de andere randen om, zodanig dat je een pakketje hebt en er geen lucht uit kan ontsnappen. Sluit af met de deksel van je schaal en bewaar in die koelkast tot de volgende dag.
Zet de schaal met deksel in een beslist koude oven en zet de oven op een temperatuur van 230CÂș.
Haal de schaal na 1 uur en 45 minuten uit de oven en laat 5 tot 10 minuten met de deksel staan.
Verwijder de deksel en knip voorzichtig het folie (let op de stoom is heet!) vanuit het midden open.
Serveer de kip in de schaal samen met een salade of groenten en wat brood voor de heerlijke vrijgekomen jus.