Geroosterde tomatensoep
Geroosterde tomatensoep een eenvoudig recept voor een heerlijk tomatensoep op basis van geroosterde tomaten, uien en knoflook.
Zo fijn dat het tomaten seizoen weer voor de deur staat. Ik ben dol op tomaten, koud of warm. Net zoals deze soep die ik een paar weken geleden maakte toen ik al mooie gele en rode tomaten had en die nodig op moesten.
Aangezien ze nog niet die heerlijke volle zomerse smaak hadden doordat het nog wat vroeg in het seizoen was, heb ik ze geroosterd. Door het roosteren van de tomaten krijgen ze veel meer smaak en samen met ui, tijm, knoflook maak je een heerlijke en eenvoudige soep die je zowel koud als warm kunt eten.
Van een vriendin had ik een witte borage (komkommerkruid) plantje uit Frankrijk gekregen en heb daar samen met basilicum blaadjes, Oost-Indische kers blaadjes en bloemen de soep mee gedecoreerd. Het oog wil toch ook wat?
Beetje lekker brood erbij en ik heb een zomers gerecht. Heerlijk. Laat nu maar het fijne tomatenseizoen beginnen.
Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen.
Geroosterde tomatensoep
1 kilo tomaten
2 uien, in parten gesneden
1 of 2 knoflooktenen in zijn geheel
1 flinke eetlepel gedroogde tijm
1 eetlepel balsamico azijn
flinke scheut olijfolie
versgemalen zwarte peper
zout
voor de decoratie (optioneel):
Oost-Indische kers blaadjes en bloemen
witte borage bloemen
basilicum blaadjes
een paar cherry tomaatjes, in parten gesneden
Verwarm de oven op 180CÂș.
Snij grote tomaten doormidden of in parten als je die gebruikt.
Leg ze samen met de parten ui, knoflooktenen in een grote ovenschaal waar alles inpast.
Bestrooi met peper en zout, tijm, balsamico azijn en de olijfolie. Meng alles goed om en schuif de schaal in de voorverwarmde oven.
Laat 30 tot 45 minuten roosteren (afhankelijk hoe groot en rijp de tomaten zijn) tot de tomaten, knoflook en uien zacht zijn geworden. Roer halverwege alles voorzichtig om. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
Verwijder eventuele kroontjes en takjes als je die niet verwijderd had. Pel de knoflook, gooi het velletje weg.
Hevel alles over naar een blender inclusief het vocht wat van de tomaten is vrij gekomen en pureer alles tot een fijne soep. Mocht je de soep te dik vinden voeg dan wat kokend water toe.
Proef de soep en breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout.
Decoreer met de eetbare bloemen en blaadjes.