Chili con carne met chorizo en gerookte paprikapoeder
Chili con carne met chorizo en gerookte paprikapoeder – recept voor een Zuid-Amerikaans gerecht van een bonenschotel maar dan met een Spaanse twist
Een stoofpot, daar had ik trek in met al die regen.
Bijvoorbeeld dit heerlijke recept van chili con carne die al eerder op de blog stond. Van origine is het een Zuid-Amerikaans gerecht maar nu dan met een Spaans tintje door toevoeging van chorizo en gerookte paprikapoeder.
Het is een lekker pittig gerecht. En mocht je daar niet zo van houden, kun je het afzwakken door zoete gerookte paprikapoeder in plaats van de pikante variant te gebruiken of wat minder chilipoeder.
Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen.
Chili con carne met chorizo en gerookte paprikapoeder
250 gram gehakt
200 gram bak chorizo
4 blikken biologische bruine bonen (uitgelekt ongeveer 900 gram)
2 rode paprika’s, in stukjes gesneden
1 ui, gesnipperd
2 knoflooktenen, fijngesneden
1 klein blikje tomatenpuree
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel pikante gerookte paprikapoeder
1/4 theelepel chilipoeder
1/4 tot 1/2 theelepeltje suiker naar smaak
klein scheutje sherry azijn
1/2 liter groentebouillon
olijfolie
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en smoor op een zacht vuur de ui glazig tot goudbruin. Bak de knoflook eventjes mee en zodra je die begint te ruiken bak je het gehakt door de ui en knoflook rul. Doe de chorizo blokjes en de gerookte paprikapoeder erbij, zet het vuur wat lager en bak 5 minuten zachtjes mee tot de chorizo zijn vet een beetje losgelaten heeft.
Bestrooi het gehakt en de chorizo met de oregano, chilipoeder, suiker en de inhoud van een blikje tomatenpuree. Roer alles goed om en schenk de sherry azijn erdoor en laat nog 2 minuten bakken.
Voeg de stukjes paprika toe en schep 2 minuten al roerend om.
Schenk de bouillon erbij zodat alles net onderstaat en laat het geheel aan de kook komen.
Spoel ondertussen de bonen af onder koud water tot deze niet meer schuimen en roer deze door het gehakt/chorizo mengsel. Laat met een deksel op de pan nog 10 minuten heel zachtjes koken. Bestrooi voor het serveren van de chili con carne met chorizo nog met wat peterselie.