Escudella i carn d’olla (cocido Catalán)

Deze escudella is de Catalaanse variant van de cocido Madrileño, pote Gallego of de puchero gitano de Andalucía. Een echte winterse stoofpot waarbij het kookvocht als soep dient en de rest als hoofdgerecht gegeten wordt al dan niet met een beetje soep als saus. Helaas heb ik hier in Nederland de butifarra negro (bloedworst) niet gevonden en heb ik die maar vervangen voor goede kwaliteit varkensworst. Aangezien het vlees soms best wel droog kan zijn, is het niet ongebruikelijk dit gerecht te serveren met een mooie goede olijfolie. Naar believen kun je er wat overheen sprenkelen.

Dit recept heb ik gemaakt in een pan van aardewerk. Mocht je die ook willen gebruiken, laat dan eerst de pan op een zacht vuur warm worden. Als je voelt dat het aardewerk warm wordt, zet dan het vuur hoger, zodat hij niet barst. Het voordeel van koken in aardewerk is dat de pan veel langer zijn warmte vasthoudt.

Escudella i carn d’olla (cocido Catalán) (voor 6 personen)

6 liter water
1/2 kilo runder riblappen
250 gram kip
100 gram ontbijtspek heel fijn gesneden
1/2 kilo hamschijf met bot
100 gram varkensgehakt
1 kalfsschenkel
1 runderschenkel
200 gram varkensworstjes
200 gram gedroogde witte bonen of kikkererwten
200 gram aardappelen
1 kleine groene kool
1 koolraap
1 pastinaak
1 winterpeen
2 fijngesneden knoflooktenen
1 ei
beschuitkruim
bloem
peterselie, zout, peper

Week de avond van te voren de witte bonen of kikkererwten in ruim water met wat zout.
Spoel het vlees goed met water en dep droog met keukenpapier. Leg de runder riblappen, kip, hamschijf, kalfsschenkel en runderschenkel in een grote pan en giet daar 6 liter water bij. Laat aan de kook komen. Zodra het kookt, schuim af en voeg een beetje zout toe. Zet het vuur laag en laat alles 1,5 uur zachtjes koken.
Maak ondertussen de ‘pilota’ door het gehakt, ontbijtspek, ei, knoflooktenen, peterselie, beschuitkruim en wat peper en zout goed door elkaar te mengen. Vorm hiervan een bal (de pilota) en rol deze door de bloem.

Maak de aardappelen en groenten schoon en snij ze in gelijke stukken.
Na 1,5 uur zal het vlees wat zachter zijn geworden. Voeg hieraan de varkensworst, bonen/kikkererwten, kool, koolraap, pastinaak, aardappelen, wortelen evenals de pilota. Laat alles op een zacht vuur verder koken. Proef de bouillon, als de groenten goed gaar zijn, of er meer zout aan toegevoegd moet worden en giet alles in een vergiet waarbij je de bouillon opvangt. Doe ongeveer een derde van de groenten terug in de bouillon en pureer alles fijn. Laat hierin naar keuze, fideo’s, pasta maravilla, rijst of vermicelli in gaarkoken. Dit is je soep die als eerst gegeten wordt.
Snij het vlees eventueel in kleine stukjes en de pilota in plakken. Leg de overgebleven groenten en vlees op een grote mooie serveerschaal. Serveer met wat olijfolie voor de liefhebber.

Bon profit!!!!!