Gevulde aardappelen met gehakt
Gevulde aardappelen met gehakt – een eenvoudig recept voor een heerlijke éénpans maaltijd met een fijne tomatensaus op basis van een Spaanse sofrito.
Dit is een gerecht dat ik als kind heel vaak gegeten heb en daarna nooit meer gezien of gegeten heb tot ik het recept weer tegen kwam in het Spaanse kooktijdschrift Cocina Mia. Dus hoog tijd deze gevulde aardappelen met gehakt weer eens te maken.
Perfect voor dit weer en meteen een éénpansgerecht. Comfort food voor mij.
Het gehakt is heerlijk doordat je het aanmaakt met een deel van de sofrito en ontbijtspek of pancetta. Echt de moeite waard dit recept eens uit te proberen.
Het onderstaande recept is geschikt voor 3 à 4 personen.
Gevulde aardappelen met gehakt
12 kleine vastkokende aardappelen of 6 grote, min of meer even groot
200 gram runder- of kalfsgehakt
75 gram ontbijtspek of pancetta, heel fijn gesneden
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 ui, fijngesneden
1 knoflookteen, in fijne plakjes
2 blikken tomatenblokjes op sap, uitgelekt
100 ml witte wijn
1 liter tuinkruidenbouillon
zout en peper
olijfolie
Maak een sofrito door twee eetlepels olijfolie in een koekenpan te verhitten en hierin zachtjes de ui te smoren tot deze glazig is. Voeg hieraan de knoflook toe en zodra deze begint te ruiken de uitgelekte tomatenblokjes.
Laat alles op zacht vuur ongeveer 30-40 minuten bakken tot de tomaten hun vocht hebben verloren en je een soort van jam hebt gekregen. Roer regelmatig om met een pollepel om aanbranden te voorkomen.
Boor ondertussen met behulp van een appelboor een gat in de aardappelen. Schil ze en leg ze in water om verkleuren te voorkomen.
Meng het gehakt met het ontbijtspek of pancetta, de peterselie en 2 eetlepels van de sofrito en breng op smaak met wat peper en zout.
Vul de aardappelen met het gehaktmengsel en maak van het overgebleven gehakt kleine balletjes.
Meng twee flinke eetlepels van de overgebleven sofrito met de witte wijn en roer los en hevel over naar een diepe pan.
Leg de aardappelen en de gehaktballetjes in de pan waar ze net in passen en schenk hierover de hete bouillon en de overgebleven sofrito tot de aardappelen net onder staan.
Laat aan de kook komen, zet het vuur laag en laat alles zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
Draai de aardappelen halverwege om.
Haal de aardappelen en gehaktballetjes uit de pan met behulp van een schuimspaan, en dek af met een stuk aluminiumfolie zodat ze warm blijven. Zet het vuur hoger en kook het overgebleven vocht tot de helft in.
Serveer de aardappelen en gehaktballetjes met het kookvocht als saus.
Afgeleid uit Cocina Mia