Broodjes met kaneelsuiker
Broodjes met kaneelsuiker – een recept voor het maken van een soort breekbrood van heerlijk zoete broodjes bestrooid met kaneelsuiker.
Ik ben niet echt een bakster, misschien ligt het aan het feit dat ik niet echt van zoet hou.
Het bakken van taarten of iets dergelijks is niet aan mij besteed en als ik het doe, geef ik het vaak weg.
Een brood bakken doe ik wel af en toe, als ik tijd heb, en vind dat heel erg leuk om te doen. Broden en broodjes gaan hier wel altijd op.
Ik zag dit recept op een online Spaans magazine ‘Sal y pimienta’ die helaas niet meer online is. Dat leek me wel wat, zoete broodjes met kaneel en suiker. En het zag er zo leuk uit, een soort breekbrood. Ondanks dat ik niet echt van zoet hou, waren deze broodjes erg lekker en waren ze in een mum van tijd op.
Zeker besmeerd met wat zoute boter….. !!
Het onderstaande recept is geschikt voor 16 broodjes.
Broodjes met kaneelsuiker
voor het deeg:
175 ml melk
1 ei, geklutst
30 gram boter
40 gram suiker
325 gram bloem
4 gram gist
theelepel zout
beschuitkruim (van 2 beschuitjes)
100 gram suiker
1 1/2 eetlepel kaneel
l50 gram boter
plus wat boter om de bakvorm in te vetten
Verwarm op een laag vuur de melk in een pannetje samen met de boter en de 40 gram suiker tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg het geklutst ei toe.
Meng in een kom de bloem, gist en zout door elkaar en maak een kuiltje in het midden.
Schenk het melk/ei mengsel in het kuiltje en roer met een pollepel vanuit het midden uit de bloem erdoor.
Kneed op een met bloem bestrooid werkplat het deeg 10 minuten goed door.
Doe terug in de kom en dek af met een vochtige theedoek of huishoudfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur tot het in volume verdubbeld is.
Verkruimel het beschuit en maak het desnoods fijn in een vijzel. Vet met boter een bakvorm van 24/25 cm in en bestrooi de bodem en de randen met het fijne beschuitkruim.
Meng het kaneel met de suiker op een diep bord en laat de boter in een steelpannetje op zacht vuur smelten.
Verdeel het deeg in 16 stukken en vorm er balletjes van, haal door de gesmolten boter en rol door het suiker/kaneel mengsel.
Plaats ze met een klein beetje tussenruimte naast elkaar in de bakvorm, leg weer een vochtige theedoek of huishoudfolie erover en laat 30 minuten opnieuw rijzen.
Verwarm de oven op 190 ºC en bak de broodjes in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
Haal uit de bakvorm en laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Zoals gezegd heerlijk met wat zoute boter en een fijn kopje koffie of thee.