Aubergines op de wijze van Cadaqués
Aubergines op de wijze van Cadaqués ofwel berenjenas de Cadaqués is een recept voor een gerecht met aubergines in een sofrito met een scheutje sherry.
Een heel lekker recept zeker als je net zoals ik dol bent op aubergines. Het deed mij een beetje denken aan de Italiaanse melanzane parmigiana, maar dan anders.
Het scheutje sherry erin maakt het verschil zoals de picada die door de saus gaat.
Heerlijk met een salade erbij mocht je dit als hoofdgerecht maken. Ook natuurlijk prima geschikt als bijgerecht.
Aangezien de tomaten in de zomer echt lekker van smaak zijn en ik ze in de winter nogal smaakloos vind, kun je deze vervangen door gepelde tomaten uit blik. Wat ik hier ook gedaan heb.
Mocht je verse tomaten gebruiken, halveer ze, verwijder de pitjes en rasp het vruchtvlees zodat je het vel overhoudt.
Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen
Aubergines op de wijze van Cadaqués
1 kilo aubergines
200 ml olijfolie
zout en peper
50 gram geraspte kaas
voor de sofrito:
3 uien
2 blikken gepelde tomaten (uitgelekt en fijngesneden) of 500 gram rijpe tomaten
50 ml droge sherry
150 ml groentebouillon
voor de picada:
2 knoflooktenen
snufje zout
25 gram geroosterde amandelen
wat takjes peterselie
Verwarm de oven op 200ºC.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij de aubergines in gelijke plakken en verdeel ze over het bakpapier. Kwast ze aan beide kanten in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
Bak de aubergines 30 tot 45 minuten (afhankelijk van de dikte) in de oven tot ze gaar en wat bruin zijn. Draai ze om de 10 minuten om.
Maak ondertussen de picada: rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin.
Wrijf in een vijzel de knoflooktenen met een snufje zout tot een fijne pasta. Doe daar de peterselie en amandelen bij en wrijf alles fijn. Zet apart.
Verhit wat olijfolie in een pan en bak op een zacht vuur de fijngesneden uien tot ze glazig en een beetje bruin beginnen te worden. Voeg de in kleine stukjes gesneden gepelde tomaten uit blik.
Laat de sofrito 15 minuten zachtjes bakken tot het meeste vocht verdwenen is. Schenk de sherry en de groentebouillon toe en laat nog een minuut of drie zachtjes koken.
Hevel een paar lepels van het kookvocht van de sofrito over naar de picada en roer goed door zodat er een sausje ontstaat.
Voeg deze aan de sofrito toe en laat alles een paar minuutjes doorkoken.
Meng voorzichtig de gebakken plakken aubergines door de sofrito en leg ze in een ovenvaste schaal.
Lepel hierover de rest van de sofrito.
Rasp kaas over het geheel en gratineer in de oven tot de kaas gesmolten is.
Serveer eventueel met een salade.