Rijstschotel met kip, worstjes en saffraan
Rijstschotel met kip, worstjes en saffraan een makkelijk recept voor een eenpansgerecht met arroz bomba
Met dit weer wil ik heerlijke hartverwarmende maaltijden zoals deze rijstschotel die van alles bevat. Dit recept kwam ik tegen in het Spaanse kooktijdschrift Cocina facil en sprak mij meteen aan. Ik ben nu eenmaal dol op arroz meloso wat betekent dat de rijst totaal niet droog is maar smeuïg doordat het meer bouillon bevat die langzaam in de rijst trekt.
Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je een rijstsoort gebruikt die veel vocht absorbeert zoals de Spaanse arroz bomba of Italiaanse risotto rijst.
Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen.
Rijstschotel met kip, worstjes en saffraan
250 gram arroz bomba
1.5 liter kippenbouillon
8 kippenvleugels
200 gram kleine worstjes
200 gram gemengde paddenstoelen of champignons
1 ui, gesnipperd
2 knoflooktenen, fijngesneden
2 rijpe tomaten
2 takjes rozemarijn
plukje saffraan
olijfolie
zout en peper
Verwarm de bouillon in een steelpannetje en hou deze warm maar niet kokend.
Snij de tomaten doormidden en rasp het vruchtvlees. Gooi het overgebleven vel weg (je kunt eventueel een paar gepelde tomaten uit blik gebruiken en die fijn snijden mocht je geen lekkere tomaten vinden).
Verhit twee eetlepels olijfolie in een grote pan en bak hierin op een hoog vuur de kippenvleugels en de worstjes aan alle kanten goudbruin. Verlaag het vuur en voeg de ui en de knoflook eraan toe en bak ongeveer 5 minuten al roerend om.
Doe hier de saffraan en de takjes rozemarijn bij, roer alles weer goed om en voeg de tomatenpulp eraan toe. Laat zachtjes bakken tot het vocht van de tomaten is verdampt.
Schenk 1,3 liter (hou 200ml apart voor het geval de rijst te droog wordt) van de warme bouillon erbij samen met de rijst en de paddenstoelen. Breng alles aan de kook, verlaag het vuur en laat 18 minuten koken tot de rijst beetgaar is.
Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten rusten voor je het serveert. Breng eventueel op smaak met peper en zout.