Stoofpotje van inktvis met saffraan

Stoofpotje van inktvis met saffraan – recept voor een heerlijk stoofpotje van inktvis met saffraan, witte wijn, tijm, bouillon, tomaat, knoflook en ui.

Op de boerenmarkt bij mijn visboer hadden ze pracht exemplaren inktvis afgelopen zaterdag. Dus tijd om dit oude recept van de blog nieuw leven in te blazen.
Ik heb er persoonlijk geen moeite mee om hele inktvissen te kopen en ze zelf schoon te maken maar er zijn genoeg plekken waar je ze al kant en klaar kunt krijgen al dan niet in het vriesgedeelte van je supermarkt.
Mijn exemplaar was zodanig groot dat ik er dit keer geen ringen van heb gesneden maar repen.

Stoofpotje van inktvis met saffraan

Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen

Stoofpot van inktvis met saffraan

f1 kilo schoongemaakte inktvis
1 blik gepelde tomaten
2 knoflookteentjes
1 ui
150 ml tuinkruidenbouillon
50 ml witte wijn
3 eetlepels olijfolie
sap van 3 citroenen
paar draadjes saffraan
1 flinke theelepel tijm
peterselie
zout en peper

Stoofpotje van inktvis met saffraan

Maak de inktvissen schoon en ontdoe ze van hun bruine velletje aan de buitenkant zodat ze zo blank mogelijk worden. Die haal je er makkelijk vanaf met behulp van je vingers.
Snij de inktvissen in ringen of in repen van ongeveer 7 cm bij 1 cm en laat 30 minuten marineren in het citroensap.

Stoofpotje van inktvis met saffraan

Haal met een vork of lepel de tomaten uit het blik zodat het meeste sap achterblijft en snij ze fijn.
Verhit de drie eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de fijngesnipperde ui tot deze glazig is geworden en voeg de fijngesneden knoflook eraan toe tot je de knoflook begint te ruiken.
Doe de tomaten en tijm hierbij en laat 15 minuten op een zacht vuur bakken tot het vocht van de tomaten is verdampt.

Haal de inktvisringen of stukjes uit het citroensap en laat goed uitlekken. Voeg deze aan de sofrito toe, samen met de bouillon, witte wijn en de saffraan. De inktvis zal niet onderstaan, maar aangezien hij zijn vocht zal verliezen tijdens het stoven zul je genoeg saus overhouden.
Breng op smaak met peper en wat zout naar smaak.

Stoofpotje van inktvis met saffraan

Breng het geheel aan de kook, draai het vuur heel laag en leg er een deksel op.
Laat alles op een heel zacht vuur ongeveer 30 minuten stoven totdat de inktvis zacht geworden is. Roer af en toe met een pollepel om.
Serveer het stoofpotje in kommen, garneer met wat peterselie en serveer met wat rijst.

Stoofpotje van inktvis met saffraan

Afgeleid van een recept uit het Spaanse kooktijdschrift Cocina Mia