Habas con jamón (tuinbonen met Serrano ham)
Vorige week zag ik bij de groothandel hier in Nederland de eerste tuinbonen uit Spanje. Daar had ik ze al op de markt zien liggen tijdens mijn werkbezoek 3 weken geleden, een teken dat in Spanje de lente al was begonnen. Ik kon het dus niet laten om er wat van mee te nemen en er habas con jamón mee te maken. Persoonlijk vind ik het lekkerder om de tuinbonen dubbel te doppen, maar dat laat ik aan ieder zijn smaak over. Mocht je niet echt dol zijn op sherry, kun je dit ook vervangen door witte wijn in onderstaand recept. En laat die lente hier nu ook maar komen!!!
Habas con jamón (voor 2 personen)
1 kilo tuinbonen, enkel of dubbel gedopt
50 gram serranoham in stukken gescheurd
1 ui, fijn gesnipperd
1 knoflookteentje, fijngesneden
1/2 theelepel (gerookte) paprikapoeder
scheutje Pedro Ximenez sherry (of witte wijn)
zout en peper
olijfolie
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin 5 minuten al roerend de ui, knoflook en serranoham tot de ui zacht is.
Voeg hieraan de tuinbonen en de paprikapoeder toe en bak dit ongeveer een minuutje mee, roer goed alles door elkaar. Schenk hier wat sherry of witte wijn over, dek de pan af met een deksel en laat de tuinbonen in 5 tot 10 minuten op een zacht vuur gaar worden.
Breng op smaak met peper en zout en dien onmiddellijk op.