Mejillones a la catalana (mosselen op zijn catalaans)

Mijn grootouders hadden vroeger net onder Barcelona in Vilanova i la GeltrĂș een vakantiehuis, vlak bij het strand en de plaatselijke vissershaven. Daar kon je mooi over de rotsen van de pier lopen en aan het einde ervan vond je altijd wel mooie grote mosselen. Mijn broer en een vriend van hem vonden dat altijd erg leuk om dat te doen en ze kwamen regelmatig thuis met een enorme zak met mosselen die mijn oma dan klaarmaakte.

Ik vond het altijd leuk om met mijn nichtjes en andere kinderen op de pier bij de haven te blijven, waar het water rustig en helder was en je nog tot de bodem kon kijken. Daar tussen de rotsen zaten we dan met een soort van visnetje/mandje (zie foto, die trouwens nog steeds te koop is) waar we garnaaltjes en kleine krabbetjes mee vingen. Dit mandje had een touw en dan liet je het vismandje zakken tot op de bodem waar hij in elkaar klapte en plat op de bodem lag. Nu moest je een hoop geduld hebben en wachten tot er krabbetjes en garnaaltjes inkropen. De sport was natuurlijk om te zorgen dat je er meerdere tegelijk in kreeg. Dan haalde je zo snel mogelijk het vismandje weer omhoog, zodat de krabbetjes en garnalen geen kans kregen te ontsnappen. Boven hoopte ik dan stiekem dat een wat stoerder vriendinnetje of nichtje dan mijn krabbetjes eruit wilde halen en die in mijn klaarstaande emmertje met water wilde stoppen. Met garnalen heb ik nooit echt problemen gehad, maar ik vond kleine krabbetjes toen maar eng, behalve dan gekookt op mijn bord. In ieder geval onze buit ging met veel trots mee naar huis en eindigde in de pan van mijn oma.

Geen recept voor krabbetjes maar wel voor mosselen en wel op de catalaanse wijze met een sofrito van tomaat, ui en knoflook.

Mejillones a la catalana (voor 1 persoon)

1 kilo mosselen
olijfolie
1 gesnipperde ui
half blik tomatenblokjes
1 fijngesneden knoflookteen
peterselietakjes
peper en zout
witte wijn
water

Spoel de mosselen goed af in een bak met koud water en haal eventueel beschadigde exemplaren eruit. Verhit in een pan een klein bodempje water met wat peper en zout, doe de mosselen hierbij als het water kookt en laat ze met een deksel op de pan in een paar minuten koken tot ze open zijn. Giet ze af door een zeef en vang het kookvocht op.

Maak de sofrito. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui goudbruin en voeg hieraan de tomaten, knoflook en fijngesneden peterselie toe. Laat 10 minuten inkoken, schenk wat gezeefd kookvocht van de mosselen erbij en een scheutje witte wijn. Laat dit weer wat inkoken en doe hier nu de mosselen bij. Roer alles goed om zodat de mosselen zicht goed met de saus mengen en warm nog even door. Garneer met wat meer gesneden peterselie en dien de mosselen op met wat lekker brood erbij.

Foto visnetje: via www.aragob.es