Calamares con tinta romana

Eerder blogde ik al over calamares en su tinta (inktvis in zijn eigen inkt). Een ander traditioneel Spaans gerecht met inktvis is calamares à  la romana (inktvis in een deegjasje). José Andrés is een Spaanse kok die tegenwoordig in Washington woont en een geweldig leuk en inspirerend kookboek heeft geschreven ‘ recetas made in spain‘. Andrés is tevens degene die het concept tapas geïntroduceerd heeft in de Verenigde Staten. Begaafd leerling van Ferran Adrià en eigenaar van 7 restaurants in Washington. Mede oprichter van THINKfoodGROUP een groep die zich bezig houdt met onderzoek en ontwikkeling van nieuwe culinaire ideeën met het oog op de praktische uitvoering ervan in de keuken.

Het boek ‘recetas made in spain‘, die ik in Spanje kocht, staat bol van traditionele Spaanse recepten maar dan in een nieuw modern jasje gestoken. Zo kwam ik dit spannende recept in het boek tegen. Geïnspireerd door Ferran Adrià, die een nieuwe draai geeft aan calamares à la romana, met aan de buitenkant de inkt die zich normaal aan de binnenkant bevindt van de vis.

CALAMARES CON TINTA ROMANA

voor 4 personen:
4 grote verse inktvissen, waarvan tentakels gescheiden zijn van de romp
1 geklutst ei
1 theelepeltje inktvis inkt
160 gram en 2 volle eetlepels tarwebloem
zout naar smaak
1 liter olijfolie extra virgen

Was de inktvissen onder koud stromend water en snij de romp in ringen van 1.5cm. Meng in een grote schaal het ei, de inkt, 160 gram tarwebloem en 250 ml ijskoud water met een houten pollepel voorzichtig om zodat er geen klontjes ontstaan. Proef of het mengsel zout genoeg is en voeg zo nodig wat zout toe.

Verwarm de olijfolie in een diepe steelpan op halfhoog vuur tot de olie een temperatuur bereikt heeft van 175 graden Celsius. Haal de inktvis ringen eerst lichtjes door de achtergehouden 2 eetlepels tarwebloem en daarna in gedeeltes door het inkt mengsel. Voeg voorzichtig in gedeeltes aan de hete olie toe. Bak krokant (ongeveer 2 minuten), haal ze met een schuimspaan uit de hete olie en laat ze op een bord met keukenpapier uitlekken. Als de olie weer op temperatuur is, herhaal je deze handeling tot alle inktvis ringen gebakken zijn.
Serveer warm.

Bron en foto’s: boek José Andrés – recetas made in spain