Ajo blanco con salmón (ajo blanco met zalm en peterselie-olie)
Een lieve vriendin van me die in Barcelona woont en een geweldig leuke blog heeft genaamd cute suite, die overigens absoluut de moeite waard is om te volgen, stuurt me regelmatig wat Spaanse kooktijdschriften toe. Een ervan is cocina mia, waar ik dit recept tegenkwam en het moest uitproberen. Ajo blanco is een koude soep en niet zoals de naam doet vermoeden (ajo blanco betekent witte knoflook) een soep uitsluitend bestaande uit knoflook. De combinatie met zalm en peterselie-olie vond ik echt geweldig en het was heerlijk in combinatie met de soep!
Ajo blanco con salmón (voor 4 personen)
200 gram blanke rauwe amandelen
2 knoflooktenen
200 gram oud witbrood zonder korst
125 ml goede olijfolie
500 ml koud water
200 ml melk
2 eetlepels witte wijnazijn
zout
150 gram zalmfilet
Voor de peterselie-olie:
half bosje peterselie
50 ml goede olijfolie
Laat het witbrood weken in de melk.
Maal de amandelen en de knoflook fijn. Doe dit samen met het goed uitgeknepen brood, water, azijn en wat zout in een keukenmachine. Laat draaien tot je een mooie homogene (fluweel zachte) massa hebt.
Giet nu druppelgewijs, terwijl de machine aan blijft staan, de olijfolie toe alsof je een mayonaise maakt. Breng op smaak met eventueel wat meer zout. Zet minstens 3 uur in de koelkast. Mocht de soep eventueel te dik zijn, leng dan aan met wat water of melk.
Maak de peterselieolie door met een keukenmachine de peterselie heel fijn te malen. Giet hier druppelgewijs de olie aan toe terwijl je blijft kloppen.
Snij de zalm in gelijke blokjes en bak deze in 1 eetlepel olijfolie kort en laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de ajo blanco met de zalm en besprekel de soep met wat peterselieolie.
Bron: cocina mia