Helado de gazpacho

Gazpacho maar dan op een andere manier. Er ijsjes van maken! Mocht je daar geen zin in hebben kun je dat natuurlijk achterwege laten en het op de gewone manier eten als koude soep. Serveer de gazpacho dan wel ijskoud…. Traditioneel wordt de garnering los naast de gazpacho geserveerd, iedereen doet naar eigen behoefte wat in zijn soep. Niet iedereen is dol op alle ingrediënten van de garnering en je kunt uiteraard de ui, komkommer, paprika en tomaat ook in aparte schaaltjes serveren. Croutons zijn er ook heel erg lekker bij.

Helado de gazpacho (voor  3-4 personen)

6 grote rijpe tomaten
1/2 komkommer
1 groene paprika
1/2 rode paprika
1 knoflookteen
1/2 ui
6 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
2 eetlepels (sherry)azijn
zout/peper

Was 5 tomaten en snij ze fijn, was de paprika’s en ontdoe van kroon en de zaadlijnen. Snij de helft van de groene en rode paprika in kleine stukken. Bewaar de andere groene paprika helft voor de garnering.
Schil de komkommer en snij de helft in kleine stukjes. Reserveer de andere helft voor de garnering.
Pel de knoflook en doe die samen met de tomaat, paprika, komkommer in een keukenmachine. Schenk de (sherry)azijn erbij en wat zout.
Pureer alles tot een super gladde massa. Giet dit mengsel door een fijne zeef waarbij je het sap opvangt, zodat de velletjes en pitjes achterblijven en wrijf alles zoveel mogelijk door de zeef.
Klop nu 4 eetlepels olijfolie door de gazpacho, je zult zien dat hij ietwat dikker wordt, en breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
Verdeel de gazpacho over 3 a 4 bakjes die geschikt zijn voor de vriezer en laat de gazpacho 2 uur invriezen tot hij licht bevroren is. Haal uit de vriezer en steek een stokje in het midden. Zet weer terug in de vriezer tot hij helemaal bevroren is.


Snij de rest van de paprika, komkommer en 1 tomaat en de ui voor de garnering heel fijn. Besprenkel met de 2 overgebleven eetlepels.
Haal 10 minuten voor het opdienen de gazpacho ijsjes uit de vriezer, haal ze voorzichtig uit hun bakjes en serveer samen met de garnering.

Bron: Comer Bien