Can Solivera en zijn olijfoliën

Via mijn moeder, die in de buurt van Gerona woont, kwam ik tijdens mijn zoektocht naar mooie producten voor de webshop Made in Spain een paar jaar geleden, in contact met Can Solivera. Het Nederlandse familiebedrijf Can Solivera legt zich toe op de ambachtelijke productie van mooie olijfolie en olijfoliezeep in het noorden van Catalonië in Spanje. Daarbij staat de wereldberoemde Catalaanse olijfsoort “Arbequina” centraal. De mensen van Can Solivera vervaardigen alle olijfolie op ambachtelijke wijze met liefde en respect voor natuur en tradities en doen geen enkele concessie aan de kwaliteit en dat proef je als je hun olijfolie gebruikt.

Olijfolie 100% arbequina: Arbequina olijven zijn klein en rond. Gedurende de groei verandert de kleur van lichtgroen naar roze en tenslotte donkerpaars. De oogst vindt plaats in november, vroeger dan de meeste andere rassen. De kleur van de olie varieert van smaragdgroen naar goudgeel, voornamelijk naar gelang het oogstmoment. De smaak van verse olie van vroeg geoogste Arbequina olijven kent een brede aromatische waaier van appel, amandel, walnoot, banaan, ananas, venkel, groene munt, anijs, groen gras, tomaat, artisjok en een verrassend accent van groene peper. De nasmaak is zacht en fruitig.

Arbequina & Empeltre Extra olijfolie: De combinatie van deze twee olijvensoorten is een ware verrassing: een perfecte harmonie tussen het fruitige en aromatische aroma van de roze Arbequina en de zoete amandelsmaak van de zwarte Empeltre olijf met een licht gepeperd accent.

Biologische wilde olijfolie: een natuurlijke blend van ‘wilde’ Arbequina en Empeltre met ECO-certificaat. De smaak van de olijfolie is typisch die van Arbequina, fruitig en aromatisch met noten, appelen en groen gras. Ook de zoete amandelsmaak van de Empeltre kan worden onderscheiden. Maar de olie heeft meer “pique” vanwege de ouderdom van de bomen en het schrale microklimaat van de hoogte. Ook de traditionele manier van malen en persen komt tot uitdrukking. Sommige kenners proeven dat onmiddellijk en zweren erbij.

Naast het feit dat ik hun olijfolie met recht topoliën vind, is het ook leuk om hun te bezoeken. Hun boerderij ligt op een prachtige locatie en zij geven met veel enthousiasme  rondleidingen van 1 à 2 uur. Bij de “grand tour” is een audio-visuele presentatie inbegrepen, die het oogsten en malen laat zien, alsmede een bezichtiging van hun olijfgaard, de afvulinstallatie en hun zeepfabriekje. Daarna is er nog een proeverij en tot slot een bezoekje aan hun boerderij-winkel.

Wil je meer weten over Can Solivera en hun olijfolie en mogelijkheden tot rondleidingen als je in de buurt bent? Klik hier voor hun site

Bron: Can Solivera

En wil je nog meer weten over olijfolie? Zoals een proeverij met olijfolie? Ik kwam een geweldig leuk en informatief geschreven stuk op de blog van Deli-online tegen die dat in 2 delen beschrijft.
Hoe proef je olijfolie (deel 1)
Hoe proef je olijfolie (deel2)