Olijven voor olijfolie

Olijven voor olijfolie

Olijven voor olijfolie. Wereldwijd kent men 1.500 olijf rassen, waarvan 262 afkomstig uit Spanje. Hiervan zijn maar 24 geschikt voor het vervaardigen van olijfolie. De belangrijkste en meest gebruikte soorten zijn de Arbequina, Picual, Hojiblanca, Picudo en Cornicabra. Naast deze 5 rassen zijn er meerdere die de moeite waard zijn te vermelden.

 

Olijven voor olijfolie

De soorten:
Arbequina:

De kleinste soort olijf. Een rond olijfje, oorspronkelijk uit de streek La Garriga in Catalunya en zeer gewaardeerd om zijn excellente aroma’s. De groenachtige tot gele olijfolie is zeer fruitig en zacht. Een harmonieuze, zachte en lichte olie die een delicate en zoete smaak kent van amandel en rijp fruit.

Empeltre:

Deze olijf wordt gecultiveerd in de delta van de Ebro, een gebied dat zich uitstrekt van Zaragoza tot aan Tarragona aan de oostkust van Spanje. De olijf produceert zachte en zoete lichtgele oliën, niet bitter en is heel geschikt om te mengen met andere oliën. Ook zeer geschikt om te verwerken zoals in mayonaises, vinaigrettes en sauzen.


Farga:

Één van de oudste varianten. Afkomstig van eeuwenoude olijfbomen uit Tarragona, Lerida en Castellón. De olie van deze Farga olijf is helaas niet stabiel genoeg waardoor hij beperkt houdbaar is.

Olijven voor olijfolie

Lechin de Sevilla:

De olie van de zwarte olijf levert een olie met evenwichtige aromas van kruiden. De smaak is sterk en een tikje bitter met een lichte nasmaak van groene amandelen.

Lucio:

Een olijf afkomstig uit de bergachtige en droge zones in de provincie Granada in het zuiden van Spanje. De olie heeft een groene tot goudachtige kleur en de smaak is fruitig, fris en licht.

Manzanilla:

Een van de bekenste soorten. Afkomstig uit Sevilla (voornamelijk tafel olijven) en Extremadura (olie). Heeft een uitmuntende kwaliteit en wordt voornamelijk gebruikt als tafel olijf. De olie van de zwarte olijf heeft een brillante gele kleur met een sterke en fruitige smaak.


Olijven voor olijfolie

Argudell:

Een exclusieve zwarte soort uit de streek Alt Empordá in het noordoosten van Spanje. De olijven geven een olie met een intens aroma met groene en bittere noten.

Sevillenca:

Olijven afkomstig uit de streek Baix Ebre, in de buurt van Tarragona in Catalunya. De olie heeft een lichtgele kleur en een delicaat aroma met een zeer aangename smaak, zoet en evenwichtig.

Blanqueta:

Een lichtelijke ovale groene olijf van origine uit het noorden van Alicante. Een goudkleurige olie en zeer zoet en aromatisch met een licht pepertje op het eind. De beste soorten worden met een regionaal keurmerk verkocht.

Cornicabra:

Een puntige groene olijf met een krachtige smaak. De olie ervan is aromatisch, fruitig en uitzonderlijk stabiel. De kleur is goudgeel met een zweem van groen. Wordt vooral geproduceerd in de provincie Castilla-La Mancha. Zeer geschikt voor gebruik in salades, gekookte groenten en sauzen waaronder mayonaise.


Olijven voor olijfolie

Hojiblanca:

Deze groen grijze olie is uitermate geschikt om te bakken en om brood en gebak te maken vanwege de stevigheid van de olie. De olijf is afkomstig uit Andalucia en is daar ook bekend onder de naam Lucentino. Het aroma van de olie doet denken aan groene vruchten en amandelen met een pikant licht bittertje.

Picual:

Deze zwarte olijf is verantwoordelijk voor 20% van de wereldwijde olijfolie productie en is de meest stabiele. Afkomstig uit vooral de zuidelijke streek van Spanje. Een olie die intens van smaak is, met bittere en houtachtige noten. Geschikt om mee te bakken maar ook lekker in salades en gazpachos.

Picudo:

Een zwarte olijf afkomstig uit Cordoba. Excelente tafelolie met een zachte smaak. De goudachtige kleur en het evenwichtige aroma van deze olie is ideaal voor bijvoorbeeld gazpacho en wordt in Spanje veel gebruikt in de patisserie.

Olijven voor olijfolie

Bron: Descobrir Cuina en La pagina de Bedri