Vinagreta de tomàquet (tomaten vinaigrette)
In het nieuwste boek van Claudia Roden – The Food of Spain, kwam ik het volgende Catalaanse recept tegen wat heel erg leek op een amuse die ik bij restaurant Els Tinars voorgeschoteld kreeg. Simpel in zijn eenvoud en heerlijk op wat geroosterd brood die met wat knoflook is ingewreven. Gebruik hiervoor lekkere rijpe tomaten of anders kleine cherrytomaten die ik persoonlijk wat meer smaak vind hebben.
Vinagreta de tomàquet
2 grote rijpe tomaten of 10 cherrytomaatjes
1 eetlepel rode-, witte wijnazijn of citroensap
3 eetlepels goede extra virgin olijfolie
zout en peper
Snij de tomaten doormidden en ontdoe ze van hun pitjes. Rasp de tomaten met een fijne rasp zodat het vel overblijft. Laat een uurtje uitlekken in een zeef.
Klop de azijn of citroensap met de olijfolie goed door elkaar en breng op smaak met wat peper en zout.
Meng dit door de tomatenpulp en strooi er eventueel wat heel fijngehakte peterselie over.
Ook met tomaten uit blik kun je dit gerechtje maken. Verwijder de pitjes zoveel mogelijk en snij de tomaten heel erg fijn. Laat een tijdje uitlekken en meng met de hier bovenstaande vinaigrette.
Bij Salsamentum, de Zoutkamer in Amsterdam proefde ik een waanzinnig lekker zout met olijven uit Mallorca: Flor de Sal d’es Trenc, olivas negras. Een prachtig product met een geweldig intense smaak. Bestrooi de tomaten met dit zout en je tovert dit simpele gerecht in een exclusief hapje.