Champiñones al ajillo (paddenstoelen met knoflook)
We kennen allemaal gambas al ajillo, maar ook champiñones al ajillo zijn een typisch Spaans voorgerecht of tapa. Ik heb hier in dit recept een mengeling gebruikt van diverse paddenstoelen, waaronder: kastanjechampignon, oesterzwam, pied bleu, shiitake, duinvoetje en gele oesterzwam (dankzij mijn abonnement op www.dekrat.nl). Maar je kunt ook gewoon lekkere kastanje- of gewone champignons nemen. En je kunt uiteraard ook een mengeling van gerookte jaranda en Spaanse peper gebruiken of deze in zijn geheel weglaten. De gerookte jaranda geeft wel die typisch Spaanse smaak en de Spaanse peper geeft een lekkere pittige smaak aan dit gerecht.
Champiñones al ajillo (voorgerecht voor 4 personen)
200 gram gemengde paddenstoelen of champignons
4 tenen knoflook
5 eetlepels olijfolie
1/2 gerookte jaranda of 1/2 rode Spaanse peper
75 ml witte wijn
handje peterselie
zout en peper
Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in stukjes.
Pel de knoflooktenen en snij deze heel fijn.
Verwijder de steel en de zaden van de gerookte jaranda of Spaanse peper en snij fijn.
Verhit de olijfolie in een koekenpan tot heet en voeg hieraan de paddenstoelen, de knoflook en de gerookte jaranda of Spaanse peper als je die wil gebruiken, toe. Laat bakken op middelmatig vuur, roer af en toe totdat de paddenstoelen hun vocht loslaten. Giet nu de wijn erbij en laat alles op een zacht vuur ongeveerr 15 minuten zachtjes koken tot het vocht verdampt is en de paddenstoelen gaar. Schep af en toe in die tijd alles een beetje om. Mochten ze nog niet helemaal gaat zijn, voeg dan nog wat meer wijn toe en laat wat langer koken.
Haal van het vuur en strooi de peterselie erover. Serveer warm.
Lekker ook op een stukje geroosterd brood, als tapa.