Vieiras en salsa de cava (coquilles in een saus van cava)

Dit recept lag al sinds de zomer in een speciaal mapje, waar ik mijn recepten bewaar die ik graag wil maken. Ik ben iemand die recepten uit bladen scheurt en denk niet dat ik de enige ben. Als ik echt niet aan een recept toekom of ik mijn interesse erin verlies en het mapje te vol wordt, dan verdwijnt hij weer van het mapje naar één van mijn verzamel receptenboeken die ik raadpleeg als ik inspiratie wil opdoen.
Maar goed, eindelijk had ik tijd om het gerecht met coquilles en cava te maken voor hij in een boek terechtkwam en ik vond het lekker, zelfs erg feestelijk. Het is nou niet bepaald alledaagse kost als je coquilles eet die ook nog eens in cava bereid zijn. En je serveert er de overgebleven cava bij, toch? Erg zonde om dat niet te doen…..
Een fijn feestelijk gerechtje dus, die je ook met cider kunt maken in plaats van met cava. Dat ga ik volgende keer doen, want dit gerecht is zeker voor herhaling vatbaar.

Vieiras en salsa de cava (voor 4 personen)

20 sint jacobschelpsnoten/coquilles (al dan niet bevroren)
60 gram boter
2 eetlepels fijngesneden sjalotjes
375 ml cava of cider
250 ml slagroom
1 tot 2 eetlepels citroensap
1 eetlepel fijngehakte peterselie
peper en zout

Spoel de coquilles af onder stromend koud water, dep ze droog met keukenpapier en snij ze horizontaal door midden.
Smelt de boter in een koekenpan en bak, zodra de boter begint te bruinen, de coquilles 1 à 2 minuten aan beide kanten bruin. Haal ze uit de pan en zet apart.
Voeg aan het bakvet de fijngesneden sjalotjes toe en bak zacht op een middelmatig vuur in ongeveer 3 minuten. Giet de cava of cider erbij en laat op een laag vuur tot de helft inkoken, wat ongeveer 8 minuten duurt. Schenk nu de slagroom erbij en laat alles 10 minuten zachtjes koken.
Voeg nu het citroensap (naar smaak) toe en bestrooi met peper en zout. Leg de coquilles terug in de pan en laat deze nog even doorwarmen in de saus. Verdeel over de borden of op een verwarmde schaal en garneer met wat peterselie en partjes citroen.