Marmitako
In de tijd dat ik zelf in Madrid woonde, werd ik een keer uitgenodigd door een Baskische vriend genaamd Balboa om bij hem en zijn vrouw te komen eten. Daar was het dat ik voor de eerste keer Marmitako voorgeschoteld kreeg. Ik kende de Baskische keuken niet echt en werd op slag verliefd op dit gerecht. Hij vond het zo leuk dat ik zo enthousiast was, het is immers een van de bekendste gerechten uit Baskenland, dat hij mij graag zijn recept gaf. Ik heb het in de loop der jaren vaak gemaakt, het is een stoofschotel met tonijn, aardappelen, tomaat, ui en paprika. Onderstaand niet het recept van Balboa, maar het recept van José Andrés, omdat ik deze rijker qua smaak vond door de toevoeging van de guindilla peper en van in goede olijfolie gebakken brood. Hoe dan ook, ik vind Marmitako bij uitstek een gerecht voor een lome zondag als het buiten koud en guur is. En ik ben gek op stoofpotten….
MARMITAKO (voor 4 tot 6 personen)
120 ml olijfolie extra virgen
1/2 kilo tonijn in gelijke dobbelstenen gesneden
1/2 kilo aardappelen, geschild en in stukken gesneden
2 groene paprika’s
3 uien, heel fijngesneden
2 knoflooktenen, heel fijngesneden
2 theelepels gerookte paprikapoeder
500 gram rijpe tomaten
1 guindilla peper
120 ml witte wijn
60 ml cognac
sneetjes oud brood
peterselie, fijngesneden
Rooster de groene paprika’s onder de grill tot ze zwart worden. Leg ze in een schaal en dek af met plastic folie. Laat ongeveer 10 tot 15 minuten rusten en afkoelen en haal daarna het vel eraf. Snij de tomaten doormidden en rasp (de gesneden kant) boven een kom tot je alleen het vel overhoud. Gooi deze weg. Bij gebruik van een gedroogde guindilla, laat deze in de wijn of cognac wellen. Snij daarna open en haal de zaden eruit.
Verwarm een deel van de olijfolie in een pan en bak hierin het brood goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Snij de paprika in stukken en bak samen met de ui en knoflook in de olijfolie op een zacht vuur tot het kleur krijgt (ongeveer 20 minuten). Voeg de aardappelen toe en bak een paar minuten mee. Schenk de witte wijn en cognac erbij, laat even aan de kook komen zodat de alcohol verdampt en voeg hierna de geraspte tomaten, de guindilla peper en de gerookte paprikapoeder toe. Dit op zacht vuur (10 minuten) koken en voeg hierna het gebakken brood toe. Laat alles 2 minuten pruttelen en voeg ongeveer 3 kopjes water toe, zodat de aardappelen net onderstaan. Doe een deksel op de pan en kook alles op halfhoog vuur ongeveer 20 minuten tot de aardappelen gaar zijn.
Voeg nu de tonijn toe en laat nog 2 minuten zachtjes koken, zodat de tonijn niet te droog wordt. Haal van het vuur en breng op smaak met peper en zout. Strooi de peterselie erover en dien onmiddellijk op. Buen provecho!