Macarrones con sofrito de sobrasada

Raar genoeg staan macarrones vaak als voorgerecht op een Spaanse menukaart. Waarom ze dat doen weet ik eigenlijk niet. Ik vind het persoonlijk best wel zwaar want als je het besteld krijg je meestal zo’n enorm bord voor je neus dat je daarna geen trek meer hebt en het hoofdgerecht nog moet komen! Tenminste zo serveren ze het bij de paar familie restaurants waar ik regelmatig eet als ik in Spanje ben.
Dit recept kwam ik tegen in één van mijn Spaanse kooktijdschriften die ik onder andere via mijn vriendin Lisette van de blog cute suite ontvang.
Macaroni met een sofrito van sobrasada, en ik doe hiermee een aantal mensen, die mij gevraagd hadden of ik meer recepten kon plaatsen met gebruik van sobrasada, denk ik een groot plezier.
Wij vonden de macarrones heerlijk en ze waren lekker pittig door het gebruik ervan. Maar dan wel als hoofdgerecht!

Macarrones con sofrito de sobrasada (voor 4 personen)

400 gram macaroni
60 gram sobrasada, in blokjes
200 gram gehakt
1 ui, fijngesneden
400 gram blikje tomatenblokjes of pulp
geraspte machegokaas
peterselie
provencaalse kruiden
zout en peper
olijfolie

Bak in wat olijfolie de ui tot deze zacht geworden is. Voeg hieraan de sobrasada toe en 2 eetlepels geraspte manchegokaas. Meng alles goed tot de sobrasada en kaas gesmolten zijn en de ui de rode kleur van de sobrasada heeft aangenomen.

Meng door dit mengsel het gehakt en bak deze rul. Breng op smaak met de provencaalse kruiden en voeg de tomatenblokjes of pulp toe. Roer alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Laat alles op een vuur zachtjes koken tot de tomaten hun vocht verliezen.
Kook ondertussen de macaroni in water met zout beetgaar. Giet af en bewaar 1 kopje van het kookvocht. Meng de macaroni met het gehakt/sobrasada mengsel en voeg eventueel wat kookvocht toe van de pasta mocht het te droog worden.
Bestrooi royaal met peterselie en geraspte manchegokaas.

Sobrasada is in Amsterdam te koop bij: Caulils Delicatessen

Gezien in: Cocina Sana