Nationale antipakjesavond 2011 – salsa bechamel (béchamelsaus)

 

Een paar maanden geleden las ik in een tweet op twitter waarin gevraagd werd naar de culinaire zonden van andere culi twitteraars. Ik biechtte op, dat ik weleens béchamelsaus uit een pakje had gemaakt.
Karin Luiten van Koken met Karin reageerde daar onmiddellijk op met een hartgrondig: ‘Jekkes!’.
Karin is initiatiefneemster van De Nationale Antipakjesavond in de week voor Sinterklaas.
Koken uit pakjes en zakjes staat voor schijngemak, maar ook voor veel zout, suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen en E-nummers. Dat kan toch echt lekkerder, maar ondanks de duidelijke homemade-trend is pakjeskoken in veel huishoudens nog steeds de dagelijkse realiteit. En daar willen we met Nationale antipakjesavond wat aan doen.
Dus bij deze, speciaal voor Nationale Antipakjesavond (omdat ik 100% achter dit initiatief sta) maar ook een beetje voor Karin, laat ik zien dat béchamelsaus heel makkelijk zelf te maken is en veel lekkerder smaakt dan uit een pakje.

Salsa béchamel (ongeveer 1/2 liter)

600 ml melk
40 gram roomboter
40 gram bloem
2 verse laurierblaadjes
halve ui
3 kruidnagels
5 zwarte peperkorrel
nootmuskaat
peper en zout

Steek de kruidnagels in de ui en breng samen met de peperkorrels, laurierblaadjes met de melk net tot aan de kook. Laat afkoelen op kamertemperatuur.

 

Giet de melk door een zeef waarbij je de melk opvangt. Verhit in een steelpan met dikke bodem de boter tot hij gesmolten is. Roer hier de bloem doorheen en laat al roerend 2 minuten bakken. Schenk nu een beetje van de melk erbij waarbij je goed blijft roeren zodat de melk goed wordt opgenomen.

Herhaal dit beetje voor beetje met de rest van de melk waarbij je elke keer goed blijft roeren zodat je een gladde saus krijgt. Laat 10 minuutjes op een zacht vuur koken terwijl je af en toe roert.

Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Klaar…….. simpel toch? En…. stukken lekkerder!

Deze bechamelsaus had ik gemaakt om over mijn zelfgemaakte canelones te schenken voor ik het gerecht met kaas bestrooide en in de oven schoof. Maar je kunt hem uiteraard ook onder andere gebruiken als saus over de bloemkool of lasagne.