Pepernoten revolutie

Dit keer even geen Spaans recept maar een 18-eeuws recept van DE echte pepernoten. En dat zijn echt, de echte pepernoten volgens een heel oud recept waar staartpeper in gebruikt wordt, waar de naam pepernoten ook vandaan komt.
Hiermee geef ik gehoor aan de pepernoten revolutie die Lizet Kruyff afgelopen juni heeft ingezet. Op haar blog mededelingen van land en tuinbouw plaatste zij regelmatig een update erover. Naast een aantal artikelen in onze landelijke kranten en interviews op de radio en televisie, heeft zij ook het recept op haar blog geschreven zodat wij met zijn allen aan deze revolutie mee kunnen doen. Want zeg nou zelf, wat is er leuker en lekkerder dan je eigen pepernoten bakken? Daar kan geen fabrieks pepernoot tegenop. Je wil nooit meer anders als je pepernoten volgens onderstaand recept probeert. Wij hier in ieder geval niet!!!

Pepernoten maken volgens het recept op de blog van Lizet:

Neem half bloem en half suiker, en wat gemalen kaneel, nootmuskaat, staartpeper, kardemom, anijs of karwijzaad en at heel fijn gesnipperde sukade. Kneed die met eieren tot een stevig deeg en maak er stukjes van zo groot als kleine hazelnootjes. En laat ze bakken.

Ik maak er kleine koekjes van en neem 330 gram (glutenvrij) meel, 300 gram biologische rietsuiker, en 3 tot vier eieren, hangt een beetje af van de grootte. Daar doe ik vier eetlepels fijngesnipperde sukade bij en een paar eetlepels pepernotenmix.

De pepernotenmix maak je naar eigen inzicht van versgemalen kaneel, nootmuskaat, staartpeper, groene kardemom en anijszaad of karwijzaad. Ik gebruik altijd anijszaad omdat het zo naar Sinterklaas en feest ruikt.

Wees een beetje voorzichtig met de nootmuskaat, die is nogal dominant. Maal de specerijen het liefst tegelijkertijd, ik heb mij door een expert van specerijenmaalderij Polak in Steenwijk laten vertellen, dat dit de smaak ten goede komt.
Staartpeper kun je tegenwoordig weer goed krijgen, zeker bij de spices-specialisten als Cava d’or (Hoevelaken) en Vanilla Venture (Amsterdam).

Neem een mini-ijsbolletjestang om het deeg te portioneren of rol er knikkergrote bolletjes van en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat bolletjes deeg, niet te dicht op elkaar. Zet de heteluchtoven op 160 graden en bak in een kwartier tot 20 minuten heerlijke pepernoten.

Ik heb alleen bij het maken van mijn pepernoten de sukade achterwege gelaten, aangezien ik die niet in huis had.