Botifarra amb mongetes blanques (butifarra met witte bonen)

Een simpel Catalaans recept waar mijn vader dol op was. Dit gerecht kom je nog regelmatig tegen op de menukaart van restaurants in Spanje.
Mijn vader vroeg als hij het bestelde in een restaurant, of hij de bonen zonder knoflook kon krijgen. Hij was totaal geen liefhebber van knoflook. Wel jammer, want de bonen zijn vele malen smakelijker als je knoflook gebruikt.
Ik had nog een zakje witte bonen in de kast staan die ik meegenomen had uit Spanje. Het is veel leuker om de bonen zelf te weken en ze daarna te koken dan een kant en klare pot te kopen en het smaakt bovendien ook veel beter als je ze zelf maakt. Laat de bonen zonder zout in water gaarkoken. De smaak geef je door ze in het bakvet van de worst op te warmen samen met een mengsel van peterselie en knoflook (all i julivert). Breng daarna het geheel op smaak met peper en zout.

Botifarra amb mongetes blanques (voor 4 personen)

4 butifarra worsten of andere soort lekkere worst
500 gram witte bonen
bosje peterselie
2 tenen knoflook
peper en zout
paar eetlepels olijfolie om in te bakken

Laat de witte bonen een nacht weken in een schaal met een ruime hoeveelheid water. Giet af en kook ze in ruimschoots schoon water zonder zout in ongeveer 30-45 minuten beetgaar. Als je er zout bijdoet blijven ze niet stevig maar vallen ze uit elkaar. Giet ze opnieuw af, vang een beetje van het kookvocht op en hou ze beide apart.

Prik met een vork wat gaatjes in de butifarra worst. Verhit de olijfolie in een pan en bak op een heel zacht vuur de butifarra in ongeveer 15 minuten gaar, zet het vuur hoger en laat aan alle kanten bruin worden. Haal ze uit de koekenpan en hou warm.

Snij de knoflook en peterselie heel fijn.

Bak al roerend de bonen op middelmatig vuur in het braadvet van de butifarra. Bestrooi met de knoflook en peterselie en warm alles goed door. Mocht het te droog worden voeg dan een beetje van het kookvocht van de bonen toe. Breng op smaak met peper en zout.