Farcellets de col (paquetitos de col)

Het leuke van het bijhouden van een kookblog is dat af en toe op recepten stuit die je ook uit een andere keuken kent. Elk land heeft er wel zijn eigen versie van. Net zoals de canelones die ik laatste plaatste, die zijn in Italiƫ bekend als canneloni en daar gebruiken ze tomatensaus wat ze weer niet in Spanje doen. Of bijvoorbeeld de saimfaina die weer sterk overeenkomt met de Franse ratatouille. Dat geldt ook voor deze Catalaanse versie van het gerecht farcellets de col (koolrolletjes gevuld met gehakt).

Farcellets de col (voor 4 personen)

1 groene kool
4 butifarra worstjes of andere worstjes
1 ui, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
1 blik tomatenblokjes op sap
2 eetlepels pijnboompitten
1 theelepel gerookte paprikapoeder hot (optioneel)
bloem
20 gram blanke amandelen
1 mariakoekje
1/4 glas witte wijn
zout

Haal de koolbladen voorzichtig los en snij het dikste gedeelte van de nerf eruit. Spoel ze af onder stromend water.


Breng een ruime hoeveelheid water met wat zout aan de kook en kook hierin in 3 minuten. Giet af en laat ze onder stromend water afkoelen. Hierdoor stopt het kookproces en blijven de bladeren mooi groen. Droog ze voorzichtig zodat ze heel blijven en niet scheuren.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin op middelmatig vuur de ui in 5 minuten zacht. Voeg hieraan de knoflook toe en als deze begint te ruiken de tomatenpulp. Laat de sofrito op een zacht vuur inkoken tot een marmelade.
Snij de worstjes in en verwijder de darm zodat je het gehakt overhoudt. Eventueel de gerookte paprikapoeder erdoor heen mengen. Voeg deze bij de sofrito toe samen met de pijnboompitten en bak al roerend om tot het gehakt gaar is.
Pak een koolblad en leg hierop een eetlepel van het gehaktmengsel.

Vouw het blad zo op dat je een pakketje krijgt en het gehakt er niet uit kan lopen. Bind vast met wat keukentouw.


Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Wrijf in een vijzel het mariakoekje en de amandelen samen met de wijn tot een fijne massa.
Rol de koolpakketjes door de bloem, bak op middelmatig vuur in wat olijfolie tot ze aan alle kant een beetje bruin zijn. Voeg de picada toe en roer alles goed om.
Laat met een deksel op de pan zachtjes koken 5 minuten. Breng op smaak met zout. Serveer met of zonder de touwtjes.